23 millió ember alig jut ivóvízhez, addig a Coca-Cola és a Heineken vígan üzemelnek

2022. július 28. - 11:56 | Külföld

Súlyos aszály tombol Mexikóban, az ország északi részén élők alig jutnak vízhez, miközben a Coca-Cola és a Heineken nem hajlandó leállítani a gyárait, továbbra is szivattyúzzák ki a mexikói talajvizet a termeléshez - írja a Telex.hu a Guardianra hivatkozva.

23 millió ember alig jut ivóvízhez, addig a Coca-Cola és a Heineken vígan üzemelnek
Fotó: Pixabay/illusztráció

Az elmúlt 30 év legsúlyosabb aszálya pusztít Mexikóban, vannak helyek az országban, ahol a víztározók, amelyek 23 millió embert láttak el, teljesen kiszáradtak. Ezek az emberek így kénytelenek megvásárolni a boltokban a túlárazott ivóvizet.

Máshol az önkormányzatok fejadag szerint osztják szét a vizet, hogy egyáltalán a lakosság tudjon fürödni vagy csak lehúzni a WC-t.

A vízhiány legsúlyosabban mégis a szegénynegyedekben élőket érinti, akik sokszor barnás, rovartetemekkel teli vizet kapnak.

A vízhiány azonban egyáltalán nem látszik az országban működő sörfőzdék és üdítőitalgyárak teljesítményén, ők ugyanis továbbra is szivattyúznak talajvizet magántulajdonban lévő kútjaikból, egyes helyeken a városlakók által fogyasztott vízmennyiség közel hatvanszorosát használják fel, évente közel 90 milliárd litert.

És bár Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök megkérte ezeket a cégeket, hogy állítsák le gyártósoraikat és a vizuket bocsássák a lakosság rendelkezésére. A cégek ezt megtagadták.

Ennek hatására egy tiltakozási hullámi is megindult az országban, jelszavuk:

„Ez nem szárazság, hanem rablás.”


(Telex.hu)