2300 aláírás gyűlt össze Holényi leváltására Nagymegyeren

2020. november 24. - 11:31 | Régió

Tarcsi Imre, az aláírásgyűjtést kezdeményező magánszemély felkérte az önkormányzati képviselőket, hogy alakítsanak egy bizottságot a petíciós ívek átellenőrzésére.

2300 aláírás gyűlt össze Holényi leváltására Nagymegyeren
Holényi Gergő (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

Májusban indult aláírásgyűjtés Holényi Gergő nagymegyeri polgármester leváltását célzó helyi népszavazás kiírása érdekében. A petíció szövegezésében arra kérik a képviselő-testületet, hogy az önkormányzatokról, illetve a petíciós jogról szóló törvény alapján írjon ki helyi népszavazást a polgármester leváltására.

Nagymegyernek a 2018-as önkormányzati választásokon 7331 választásra jogosult lakosa volt. Egy ilyen petíció alapján helyi népszavazás kiírására a választásra jogosultak 30%-ának aláírását kellene összegyűjteni. Ez esetben körülbelül 2200 személyét, ami a város lakosságának körülbelül a negyede.

Tarcsi Imre a petíciós bizottság elnökeként a legutóbbi képviselő-testületi ülésen szólította meg a képviselőket, hogy alakítsanak bizottságot, ugyanis ez az aláírásmennyiség összegyűlt.

A magánszemély, akit a polgármester az egyik májusi testületi ülésen személyesen is támadott, érdeklődésünkre most elmondta, hogy mintegy 2300 aláírást gyűjtöttek össze. Tarcsi leszögezte, nem zárkózik el attól, hogy az ívek leadásáig további aláírásokat gyűjtsenek össze, elmondása szerint kaptak még erre vonatkozó jelzéseket.

Holényi Gergő megkeresésünkre nem kívánt bővebben nyilatkozni ez ügyben, annyit mondott, hogy majd akkor foglalkozik vele, ha már leadták az aláírásokat.

Tarcsi szavai szerint a petíciós íveket még karácsony előtt szeretné átadni annak a bizottságnak, amely átellenőrzi a rajtuk szereplő aláírásokat. Ebben a bizottságban egyébként a városi hivatal megbízottjainak és képviselőknek is helyet kell foglalniuk. Az aláírások közül kiesnek azok, amelyek esetleg kétszer szerepelnek, vagy azonosíthatatlan személyhez kötődnek.

Ha az ellenőrzés megtörtént, akkor az egészet még a belügyminisztérium is átvizsgálja, majd a képviselő-testületnek kell jóváhagyni a helyi referendum kiírását, mely pedig akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak több mint 50%-a részt vesz rajta, és a szavazók több mint fele Holényi leváltása mellett teszi le a voksát.

Az önkormányzati választásokon a választásra jogosultak 53,53%-a, több mint 3900 személy nyilvánított véleményt, Holényi Gergő akkor 1241 szavazattal lett polgármester (képviselő-jelöltként 2350-en karikázták a nevét), és összesen 2647-en szavaztak a többi jelöltre. Kérdéses tehát, hogy ha az önkormányzati választáson alig haladta meg a részvétel az 50%-ot, vajon egy helyi népszavazáson, amennyiben végül kiírásra kerül, eléri-e azt.

Az viszont már most kijelenthető, hogy csaknem kétszer annyian szeretnék a polgármestert leváltani, mint ahányan megválasztották, noha ez még mindig kevesebb, mint a választópolgárok harmada.

(SzT)