24 év után elbúcsúzott a dunaszerdahelyi önkormányzattól Antal Ágota, de még egy utolsót odaszúrt Hájosnak

2022. szeptember 28. - 07:00 | Régió

Kedden tartotta utolsó ülését az aktuális felállású dunaszerdahelyi képviselő-testület, az egy hónap múlva esedékes választások után a jelenlegiek közül legalább ketten már nem lesznek ott. Hájos Zoltán polgármester összegző beszédet tartott az elmúlt négy évről, és emléklappal köszönte meg a képviselőknek a négyéves munkáját.

24 év után elbúcsúzott a dunaszerdahelyi önkormányzattól Antal Ágota, de még egy utolsót odaszúrt Hájosnak
Hájos Zoltán és Antal Ágota (Fotók: Cséfalvay Á. András)

„A 2018–2022 közötti négyéves időszakot az összefogás, az együttgondolkodás, az együttműködés jellemezte, hiszen olyan időszakot kellett közösen lemenedzselni, amelyet se nekünk, sem elődeinknek nem kellett átélniük, nem beszélve arról, hogy lakosaink érdekében számos intézkedést kellett foganatosítani és polgárainkkal elfogadtatni” – emlékeztetett beszédében a polgármester, utalva a koronavírus-járvány által teremtett kihívásokra, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy a helyzeten úrrá legyen a város, egyszersmind a polgároknak, akik „egy-két esetet leszámítva nagyon fegyelmezettek voltak és felelősségteljesen viselkedtek”.

Tulajdonképpen hasonló szavakkal jellemezte a képviselő-testület négyéves munkáját is.

„A képviselő-testület munkáját a korrektség, az együttműködési készség jellemezte, ezért is születhetett meg 668 képviselő-testületi határozat, valamint 114 városi általános, kötelező érvényű új rendelet, vagy rendeleti módosítás. (…) A városi képviselők és a polgármester együttműködése kapcsán olyan projektek lettek elindítva, illetve befejezve, amelyeknek városunk életének modernizációjában nagy volt a szerepük”

– foglalta össze Hájos, megemlítve az iskola- és óvodakonyhák projektjét, az új vásárteret, az iskolai sportpályafejlesztéseket és a városi tömegközlekedés, illetve hulladékgazdálkodás folyamatban lévő vagy tervezett fejlesztéseit is.

Úgy látja, fejlődésnek indult a város a kerékpárutak területén, noha az elmúlt négy évben csupán a Jesenský és folytatva a Pozsonyi útra, helyenként töredezett úttestre felfestett kerékpárutat valósították meg, de már közbeszerzés alatt van a Nyugat lakótelep szélén található Czibók utcában, és engedélyeztetés alatt a Pódafai út mentén és a Florida villaparknál is. A további beruházások közt említette a Széchenyi utcai óvoda hőszigetelését, a város zöldítése kapcsán pedig a Fő utca járdáira kihelyezett konténeres díszfákat. Emlékeztetett arra is, hogy négy év alatt 550 (!) fát ültettek ki a városban.

Köszönetet mondott külön-külön a városi hivatal vezető beosztású dolgozóinak, az egyes városi intézmények vezetőinek, végezetül azoknak a képviselőknek is, akik a következő választási ciklusban már nem indulnak újra, nevezetesen Antal Ágotának, aki összesen 6 választási ciklusban, 24 éven keresztül volt a város képviselője, valamint Šándor Klárának, aki pedig az elmúlt négy évben.

Emlékként pedig minden képviselő kapott egy emléklapot, többek között két olyan is, Hakszer Roland és Horváth Zoltán, akik polgármesterjelöltként Hájos kihívói.

Hájos Zoltán és Horváth Zoltán

Ennek átvételekor Antal Ágota is elköszönt. Hangsúlyozta, hogy

az egység, amit Hájos a képviselő-testület tagjainak együttműködése kapcsán említett, „javarészt annak is köszönhető, hogy az MKP-nak megvolt a kétharmados többsége”. A következő, novemberben felálló képviselő-testületnek azt kívánta, hogy legyen színes.

Emellett még egyet szolidan odaszúrt a polgármesternek, utalva a Napunk portálnak adott interjújára, melyben Hájos azt mondta: „Mindenkinek megadtam a tiszteletet, ugyanakkor világossá tettem, főleg az újaknak, hogy senki sem azért került ide, hogy megváltsa a világot. (…) Akik újoncként bekerülnek ebbe a világba, gyorsan rádöbbennek, hogy nincs olyan hatalmuk, és nincsenek olyan lehetőségeik, hogy világmegváltó tényezők lehessenek.”

Antal Ágota jelezte, másképp gondolkodik:

„Én viszont azt kívánom, hogy minden képviselő azzal jöjjön, hogy szeretné megváltani a világot, hiszen ha nincs benne az elhivatottság, akkor felesleges ilyen munkába kezdenie.”

(SzT)