24 nyugdíjastól 123 ezer eurót csaltak ki tavaly az unokázós csalók egyetlen megyében!

2020. január 18. - 11:08 | Régió

 Tavaly 24 nyugdíjas vált az unokázós csalók áldozatává Nyitra (Nitra) megyében, összesen 123 ezer eurót csaltak ki tőlük. A leggyakoribb módszer, hogy azt állítják, az unoka autóbalesetet szenvedett, vagy sürgősen kölcsönre van szüksége – közölte Renáta Čuháková kerületi rendőrségi szóvivő.

Kapcsolódó cikk:
 
A dunaszerdahelyi rendőrség tanácsai – így ne váljunk csalás áldozatává

A legutóbbi eset Nyitrán történt, ahol egy 84 éves asszonyt hívtak fel. „A fia állítólagos barátja jelentkezett, és azt mondta, egy sürgős banki átutalást kell elintézni, azért adja oda az otthon tartott pénzét” - részletezte Čuháková. Az asszony 6000 eurót adott át az ismeretlen férfinek.

A rendőrség ismételten felhívja a figyelmet, hogy az idős szülőket, nagyszülőket fel kell készíteni az ilyen helyzetekre és az ismeretlenektől kapott telefonhívásokra.

„A tettesek általában ismerik az átvert személy gyerekeinek nevét, családi viszonyait, vagy ha nem, akkor addig csűrik-csavarják a szót, míg az idős személy maga árulja el, és abban a hiszemben, hogy a saját gyerekének segít, egy egész élet megtakarításait adja át” - figyelmeztetett Čuháková.

(TASR)