25. éve a labrador a legmenőbb kutyafajta az USA-ban

2016. február 23. - 15:11 | Tech

Megszakítás nélkül 25. éve a labrador retriever lett a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban tavaly az amerikai ebtenyésztők klubja szerint, ugyanakkor New Yorkban és több más amerikai nagyvárosban is immár a francia buldogok a legkedveltebbek.

25. éve a labrador a legmenőbb kutyafajta az USA-ban
Fotó: dozdrapeaa.tk

Az 1884 óta működő American Kennel Club (AKC) alelnöke, Gina DiNardo szerint a labrador sokoldalúságának köszönheti töretlen sikerét. "A sportosabb gazdik játszhatnak, futhatnak és úszhatnak vele. Családbarát fajta és jól kijön másokkal" - fogalmazott DiNardo.

Az AKC minden évben közzétett listáján, amely az újonnan nyilvántartásba vett kutyák - jórészt kölykök - fajták szerinti megoszlásán alapul. A labrador után a német juhászkutya, a golden retriever, a buldog, a beagle, a francia buldog, a yorkshire terrier, az uszkár, a rottweiler és a boxer került be a tízes élmezőnybe.

Ezen fajták egy része - például az uszkár, a boxer, a buldog, a beagle, a német juhászkutya és a yorkshire terrier - már a legnevsebb amerikai kutyakiállításon, a Westminster Kennel Club rendezvényén is többször megszerezte a győztesek győztesének - Best in Show - járó díjat. Labrador retriever, golden retriever, francia buldog és rottweiler ugyanakkor még egyszer sem diadalmaskodott a kiállítás 140 éves történetében.

A szakmai elismertség sem jelent feltétlen közönségsikert: az idei Westminster Kennel Club Kutyakiállítás abszolút győztesének választott rövidszőrű német vizsla például csak a 11. lett az Egyesült Államokban legnépszerűbb fajták 2015-ös listáján.

Az AKC listájának eddigi történetében csupán négy fajta, a labrador, az uszkár, a beagle és az angol cocker spániel fordult meg az első helyen. Közülük minden korábbi rekordot felülírva a labrador immár zsinórban 25. éve birtokolja a trónt.

A bájos pofájú, tömzsi testű, denevérfülű francia buldogok népszerűsége azonban töretlenül ível felfele az országban, különösen New Yorkban, Miamiban, San Franciscóban és Honoluluban, ahol a fajta népszerűsége már a labradorét is túlszárnyalta tavaly.

mti/para

Címkék: kiskutya, EB, labrador