25 éve lett Dunaszerdahely díszpolgára Makovecz Imre, most róla nevezték el a városháza dísztermét

2023. december 10. - 14:45 | Régió

A képviselő-testület aktuális ülésén árulta el Hájos Zoltán polgármester, hogy a városhoz kötődő két neves személyiségről nevezik el a városháza dísztermét és a mellette lévő kistermet.

25 éve lett Dunaszerdahely díszpolgára Makovecz Imre, most róla nevezték el a városháza dísztermét
Hájos Zoltán koszorút helyez el Makovecz Imre emléktáblájánál (Fotók: Paraméter)

„25 éve annak, hogy Makovecz Imre díszpolgári elismerést kapott Dunaszerdahelyen. A városháza és annak díszterme, a vele szembeni, a kultúrház mögötti és a Kondé püspök utcai üzletsor is az ő munkáját dicséri. 1998. október 25-én, tehát 25 éve annak is, hogy a városházát a mostani formájában egy ökumenikus istentisztelet keretében felszentelték” – fogalmazott a polgármester.

Makovecz Imre Ybl-díjas és Kossuth-díjas műépítész 2011-ben hunyt el, 2017-ben pedig felavatták a Lipcsey György szobrászművész által tiszteletére készített emléktáblát a dunaszerdahelyi városháza bejáratánál.

Makovecz Imre az egykori polgármester, Öllős Árpád meghívására érkezett a Csallóköz szívébe, hogy új arculatot adjon Dunaszerdahely városának. Neki köszönhetjük a városháza és a Fő utca mellett a Vámbéry tér kinézetét is. Makovecz Imre emléktáblájának a városháza falára való elhelyezését a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Huszár László, valamint a város korábbi polgármestere, Pázmány Péter kezdeményezte. A díszterem róla történő elnevezését pedig a képviselő-testület mellett működő kulturális bizottság.

A díszterem mellett lévő kistermet pedig Szladits Károlyról, a magyar magánjog atyjáról nevezték el, aki Dunaszerdahely szülöttje. Szladits 1871. december 27-én született Dunaszerdahelyen és gyermekéveit is részben itt töltötte, egyetemi tanulmányait viszont már Budapesten folytatta, és 1895-ben, királyi kitüntetés mellett szerezte meg egyetemi doktorátusát. Ezt követően az igazságügyi minisztérium törvényelőkészítő osztályán kezdett dolgozni, a 20. század elejétől pedig részt vett a magyar magánjogi törvénytervezet előkészítésében. Ezen a területen őt a 20. század első felének iskolateremtő egyéniségeként tartják számon.

A magyar jogtudósról korábban már egy utcát is elneveztek 2018-as hatállyal, amit a Mercury Market mögötti új családi házas övezetben lelhetünk fel. A 2021-es évet az ő emlékévének szentelték Dunaszerdahelyen, az év szeptemberében, születésének 150. évfordulója alkalmából pedig szobrot emeltek a tiszteletére a Csaplár Benedek VMK előtti parkban.

(SzT)