25 éve történt Szlovákia történelmének egyik legbrutálisabb mészárlása!

2019. április 8. - 13:58 | Belföld

1994. április 8-án egy magáncég pozsonyi raktárában mészároltak le ketten hat embert, köztük egy csecsemőt és egy állapotos nőt.

25 éve történt Szlovákia történelmének egyik legbrutálisabb mészárlása!
Az elkövetők (Archív felvételek - TASR)

A Pápay-klán 20 évvel ezelőtti lemészárlása mellett a vietnamiak meggyilkolása számít Szlovákia története egyik legbrutálisabb bűntettének.

Az akkoriban 23 éves Róbert Matta és a 24 éves Viliam Hauser egy Škorpión típusú gépfegyverrel agyonlőtt három felnőtt férfit (35, 35, 34 évesek) és két felnőtt nőt (32 és 33 éves), közülük az egyik a hatodik hónapban lévő állapotos kismama volt, emellett megfojtottak egy nyolc hónapos kislányt.

Mindezt a DUK nevű cég Stará Vajnorská úton lévő raktárépületében.

Jaroslav Ivor, a nyomozók egykori vezetője, jelenlegi főiskolai pedagógus úgy látja, hogy a vietnamiak lemészárlása addig elképzelhetetlenül kegyetlen módon történt. "Amikor a helyszínre értem, rendkívül negatív közeg fogadott. Ami történt, azt egy kis vietnami közösség kíméletlen és brutális lemészárlásaként lehet leírni" - szögezte le, hozzátéve, az első nyomozati verzió rablótámadás volt, ami be is igazolódott.

A tömeggyilkosság indítéka tehát rablás volt, azaz anyagi haszonszerzés volt. Különböző valutákban összesen 1,137 millió koronára (ma kb. 37 ezer euró) tettek szert: 150 ezer szlovák korona, 4 ezer márka, 29 712 dollár és 30 ezer schilling.

Ivor elmondta, hogy a kis vietnami közösség elektronikai cikkekkel és textillel kereskedett, ezért bérelték a raktárat, ahol a bűntény történt. Egyikük korábban az Istrochemben dolgozott, ott ismerte meg az elkövetők egyikét. "Aki aztán a barátjával eljárt hozzájuk, és vásárolt ezt azt. Hauser és Matta később pedig úgy döntöttek, kirabolják őket" - folytatta Ivor.

Arra számítottak, hogy nagy mennyiségű készpénzt tartanak a raktárban. Amikor odamentek, rögtön az első embert agyonlőtték, pedig pénzt akart adni nekik. Ők viszont Ivor szerint azt hitték, hogy pisztolyért nyúl. Ezután mindenkit lemészároltak. Összesen 30 lövést adtak le, mindenkit több is ért, és mindenkire leadtak egy úgymond végzetes lövést.

A raktárépület három részre volt osztva, ezek egyike volt maga a raktár, volt egy üzlethelyiség és egy lakás. Ez utóbbiban a kinti lövöldözés miatt felébredt a kisbaba. Az egyik vietnami megpróbált hátrarohanni, ekkor lőtték agyon. Esés közben bedöntötte az ajtót. Ez egy fontos momentum volt, ugyanis az egyik elkövető csak úgy tudott a holttestén átlépve bejutni a lakórészbe, hogy közben megragadta az ajtókeretet. Erről vettek később ujjlenyomat és egy fél tenyérmintát. Odabent meglátta a kisbabát, akire vánkosokat, takarót és pokrócot hajított, melyek alatt megfulladt.

A mészárlást csak másnap jelentették meg, amikor a helyszínre érkezett a kisbaba gondozója.

Az elkövetők a bűntett után Németországba menekültek, egyikük nővéréhez, ahol a pénz nagy részét ott hagyták. A rendőrök közben a raktárban és annak többi helyiségében vett daktiloszkópiai minták közül kizárták az ott lakókét, és maradt egy azonosítatlan, amit az ajtófélfán találtak. Ahhoz végül úgy sikerült az egyik elkövetőt kötni, hogy ő már követett el vagyon elleni bűncselekményt.

Néhány napon belül visszatértek, addigra azonosították őket, és amikor ismét el akarták hagyni az országot Ligetfalunál, a rendőrök letartóztatták őket. A rendőrség és az Interpol egységei az elrabolt pénz egy részét is lefoglalták náluk.

A bírósági tárgyalásuk kb. egy évvel később, 1995. május 15-én kezdődött, Juraj Kliment, az első fokú bíróság szenátusának elnöke pedig 9 napon belül ítéletet hirdetett. Kifejtette, hogy akkoriban Matta megpróbálta az egészet rákenni Hauserra, és fordítva. Hauser azt állította, hogy ő csak odavitte a helyszínre Mattát, de se nem látott, se nem hallott semmit.

A bíróság életfogytiglanra ítélte őket, 1996 februárjában pedig a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a fellebbezésüket. Jelenleg a leopoldovi fegyházban ülnek, de április 19-én feltételes szabadlábra helyezésért folyamodhatnak, mint bárki, akit életfogytiglanra ítéltek.

(TASR)