25 éven belül választ kaphatunk a földönkívüliektől

2017. november 26. - 12:15 | Tech

Spanyol kutatók üzeneteket küldtek egy közeli, potenciálisan lakható exobolygóra, ahol reményeik szerint a Földhöz hasonló élet alakulhatott ki. Az idegenektől 25 éven belül várnak választ – ennyi időbe telne eljutni a mi üzenetünknek oda, az övéknek pedig vissza. Kérdés, hogy van-e bárki a GJ-237b bolygón, aki foghatná a jeleket.

Számos híres tudós – az élen Stephen Hawkinggal – figyelmeztetett már arra, hogy ne akarjunk üzeneteket küldözgetni idegen civilizációknak, mert ha eljönnek idáig, valószínűleg nem jó szándékkal teszik majd. Mégis, most újabb adatokat küldtünk magunkról a világűrbe, igaz, ezúttal egy bizonyos exobolygót megcélozva.

A spanyol Sónar Szervezet, a METI (Üzenet Földönkívüli Intelligenciának) és az IEEC (Katalóniai Űrkutatási Intézet) közös projektje a GJ-273b exobolygót vette célba, amely 2,9-szer nagyobb, mint a Föld, nagyjából 12 fényévnyire van tőlünk, és vörös törpéjének lakható zónáján belül kering.

A bolygó elég jó eséllyel indul arra, hogy lakható legyen – ha értelmes élet van rajta, könnyen lehet, hogy 25 éven belül tudomást szerzünk róla.

Az együttműködés során 33 tíz másodperces, direkt erre az eseményre írt zeneszámot és matematikai, valamint egyéb tudományos számításokat küldtek az idegeneknek. Utóbbi azt hivatott megmutatni nekik, hogy menyire vagyunk fejlettek. Az üzenettel egy kozmikus órát is küldtek a tudósok, amely megmutatja a földönkívülieknek, hogyan mérjük az időt.

A jeleket idén október 16-án, 17-én és 18-án küldték ki, három nap alatt összesen kilencszer. Ha nem érkezik válasz, akkor 2018 áprilisában még egyszer megpróbálkoznak a dologgal, ekkor azonban azt is megüzenik az idegeneknek, hogy mikorra várnak tőlük választ: 2043. június 21-ére.

Nincs nagy valószínűsége annak, hogy pont ezen a bolygón alakult ki olyan fejlett élet, amely fogni és értelmezni tudja a jeleinket, de még az is meglehet, hogy tényleg kapunk választ 25 év múlva – akkor pedig kiderülhet, hogy igaza volt-e Stephen Hawkingnak, és megéri-e félnünk a földönkívüliek látogatásától.

24.hu

Címkék: UFO, üzenet