25 évet kapott a kétes hírű vállalkozó, Jozef Mišenka egyik gyilkosa

2019. március 5. - 11:57 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság háromtagú szenátusa kedden megerősítette a Specializált Büntetőbíróság tavaly novemberi ítéletét, mely szerint Róbert Trajkovnak 25 évet kell letöltenie egy fegyházban.

25 évet kapott a kétes hírű vállalkozó, Jozef Mišenka egyik gyilkosa
Jozef Mišenka

Az LB megalapozatlannak ítélte Trajkov fellebbezését, a szenátus elnökének érvelése szerint minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy ő állt a kétes hírű nagytapolcsányi vállalkozó, Jozef Mišenka meggyilkolása mögött, és ezt nemcsak a tanúk vallomásai, de okiratok is alátámasztják.

A büntetőbíróság tavaly novemberben már egyszer elítélte Trajkovot 25 évre, így a vádlottnak nem sikerült megúsznia a büntetést azután sem, hogy a 2012-ben egyszer már véget ért perének elrendelték az újratárgyalását.

Trajkov nem jelent meg az ítélethozatalnál, engedélyt adott azonban a tárgyalásra a távollétében. Ő és ügyvédje is kitartanak amellett, hogy az eljárást ellene konstruálták, és nem bíznak abban sem, hogy létezik a második számú rejtett tanú. Gyanúsnak találták azt is, hogy korábban eltűnt az egyik nyomozó által vezetett jegyzőkönyv.

Mišenkát 2010. július 20-ikán a reggeli órákban gyilkolták meg. Támadói egy haladó autóból nyitottak tüzet Mišenka Mercedesére. Mintegy 30 lövést adtak le gépfegyverből, amit az ügyész tipikus maffialeszámolásnak minősített.A bíróság szerint bebizonyosodott, hogy a gyilkosságot egy másik vállalkozó, Milan Pavlovič rendelte meg ismeretlen összegért Ivan Skalickýnál és Róbert Trajkovnál, rajtuk kívül Ronald Mišech a gyilkos fegyver bebiztosításával vett részt a bűntényben. A lövész végül egy Goran nevű macedón bérgyilkos volt, akit országa a szlovák szervek minden igyekezete ellenére sem adott ki.

A Specializált Büntetőbíróság 2012-ben életfogytiglanra ítélte Ivan Skalickýt, míg Ronald Mišech 25 évet kapott. Trajkovnak sikerült fordulatot elérnie azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult, arra hivatkozva, hogy sérültek a jogai. Az Alkotmánybíróság pedig helyt adott a panaszának, a 2013 januárjában meghozott legfelsőbb bírósági ítéletet pedig eltörölte. Az ügy így került vissza a Specializált Büntetőbírósághoz, amelynek az egész pert az elejétől fogva újra kellett kezdenie. Most ért véget.

(TASR)