25 ezer munkahelyet kínálnak a nyitrai állásbörzén

Körülbelül 25 ezer munkahelyet kínálnak a nyitrai állásbörzén (Veľtrh práce – Job Expo), amely kedden kezdődött.

25 ezer munkahelyet kínálnak a nyitrai állásbörzén
-illusztráció- (Fotó:TASR/Henrich Mišovič)

 Két napon át 227 munkaadó várja az állást keresőket, közülük 169 szlovák cég, 58 pedig külföldi. 

Az előbbiek összesen 7940 alkalmazottat keresnek, a hazai internetes álláskínáló oldalak további 15 ezret, külföldi munkavállalási lehetőséget pedig összesen 2252-őt kínálnak. Ez a legnagyobb szlovákiai állásbörze, a szociális ügyi minisztérium szervezi már kilencedik éve. Ezúttal része a European Job Days 2019 nemzetközi állásbörze is.

Ján Richter (Smer-SD) szociális ügyi és munkaügyi miniszter szerint a helyzet most merőben eltér a kilenc évvel ezelőttitől, amikor az első állásbörzét szervezték Nyitrán.

„Akkor 13 százalék körül volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, idén februárban már csupán 5,16 százalékos volt a munkanélküliség. Kilenc éve 390 ezer munkanélkülit tartottak nyilván a munkahivatalok, most februárban 147 ezret. A márciusi számok még jobbak, mert elkezdődtek a szezonmunkák”

– mondta Richter. Szerinte a munkanélküliség félévkor 4 százalék alatt lehet.

Nagyszombat megyében a legalacsonyabb a munkanélküliség, 2,44 százalékos. Pozsony megyében 2,74 százalék, és három százalék alá esett Trencsén megyében is (2,98 százalék), tájékoztatott Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatója. A legtöbb munkanélküli Kelet-Szlovákiában van, Kassa megyében 8,23 százalék, Eperjes megyében 8,98 százalék.

A nyitrai állásbörzén jelen vannak az átképzéssel és tanácsadással foglalkozó ügynökségek is, amelyek például a mozgássérültek elhelyezkedését segítik. Munkajogi tanácsadás, karriertanácsadó, nyelvtanfolyam és számítógépes tanfolyamok is szerepelnek a kínálatukban.

A Job Expo 2019 nemcsak az állástalanokat várja, hanem a hamarosan a munkapiacra lépő végzősöket is. Az állásbörzén 146 kísérőrendezvény is várja az érdeklődőket, például workshopok, céges prezentációk, vagy az európai uniós munkavállalással kapcsolatos előadások.

A munkahivatalok standján az átképzésekkel, továbbképzésekkel, tanfolyamokkal, a végzősök gyakorlati tapasztalatszerzésével és a regionális projektekkel kapcsolatban nyújtanak szaktanácsadást.

TASR