25 jelölt pályázik az alkotmánybírói posztokra

2019. április 15. - 20:02 | Belföld

Huszonöt alkotmánybíró-jelölt indul az újabb parlamenti szavazáson. Erről Róbert Madej (Smer-SD), a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke tájékoztatott hétfőn. A jelöltek többsége korábban már pályázott a tisztségre, hárman közülük új jelöltek.

A következő alkotmánybíró-jelöltekről van szó:

Pavol Boroň, Katarína Čechová, Anton Dulak, Robert Šorl, Peter Straka, Ladislav Duditš, Libor Duľa, Martin Vernarský, Michal Matulník, Martina Jánošíková, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Eva Fulcová, Boris Gerbery, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Edita Pfundtner, Radoslav Procházka, Zuzana Pitoňáková, Marek Tomašovič, Monika Jurčová, Vieroslav Júda és Patrik Palša. Jurčová, Júda és Palša az új jelöltek.

Madej reméli, hogy sikerül majd megválasztani a kellő számú jelöltet. Egyes jelöltek már harmadszor fognak részt venni a nyilvános meghallgatáson, melyre a terv szerint május 2-án és 3-án kerül sor.

Tibor Bernaťák, az SNS frakcióvezetője nem zárt ki egy esetleges megegyezést az ellenzékkel a megválasztandó alkotmánybíró-jelöltekről, de elmondása szerint előbb a koalíción belül fogják megvitatni a kérdést.

Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő szerint a jelöltválasztást túlságosan is átpolitizálták, és emiatt véleménye szerint több kitűnő jogász sem indult egyik választáson se.

A jelöltválasztásra a parlament május 9-én kezdődő ülésén kerül sor. Eddig kétszer szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de eddig még nem sikerült megválasztani mind a 18 jelöltet. Az első szavazáson senkit sem, a másodikon nyolc jelöltet választottak meg, akik közül az elnöknek kell kineveznie az új alkotmánybírókat. Jelenleg négy bíró foglal helyet a taláros testületben, kilencnek február közepén járt le a megbízatása.


TASR