25 százalékot követel magának az új pártban az Összefogás vagy előválasztásokat tartana

2021. január 19. - 14:28 | Belföld

Az Összefogás állítja, már egyik partner sem utasítja el, hogy előválasztással határozzák meg az új pártban az erőviszonyokat, a hárompárti egyezséget csak az új párt alapszabályának elkészítése után írnák alá. Ugyanakkor ellentétekről is beszélnek.

25 százalékot követel magának az új pártban az Összefogás vagy előválasztásokat tartana
Fotó: Paraméter

Kedden online formában tárgyaltak az MKP, a Híd és az Összefogás képviselői. Az Összefogás tájékoztatása szerint már egyik fél sem utasítja el teljesen az előválasztást mint az új párton belüli erőviszonyok meghatározásának eszközét.

„Előrelépésnek tartjuk, hogy már egyik partner sem utasítja el az előválasztást - ami a választókra bízná az erőviszonyok eldöntését. Ennek megvalósításáról további egyeztetéseket kell tartani” - írja közleményében az Összefogás.

Ugyanakkor elismerik azt is, hogy az arányokban továbbra sincs egyezség, ami ellentmond az előző megállapításuknak.

„A Híd ragaszkodik az egyharmadhoz, az Összefogás az előválasztás mellőzése esetén kompromisszumos javaslatként megelégedne a negyed részvétellel is” - írja az Összefogás.

A korábbi tárgyalások során azonban az Összefogásnak 16,6 százalék – 3:2:1 arány –, vagy jobb esetben, a legutolsó tárgyalás alkalmával is 20 százalék – 5:3:2 arány – volt a nekik felajánlott rész. A Híd Elnöksége múlt héten úgy határozott, hogy ők ragaszkodnak az egyharmados arányhoz.

Előbb közös álláspont a magyar kormányról, utána jöhet a megegyezés

Az Összefogás azt is nyilvánosságra hozta, hogy ők milyen menetrend alapján képzelik el a további tárgyalásokat. Ebből az derül ki, hogy ők csak akkor írnák alá a három párt közös egyezségét, amikor már az új párt alapszabálya elkészült, a belügyminisztérium elfogadta a platformos működést, elkészül valamiféle szervezeti és pénzügyi audit, ráadásul a három párt közös álláspontra jut a szlovák és a magyar kormányhoz való viszonyában.

A tárgyalásokról megkérdezzük a másik két pártot is, a hírünket bővítjük.

- lpj -