MEGYERENDSZER: Simon 18 megyés rendszerével a régiók végzetes leszakadását gátolná meg

Megosztás

A jelenlegi 8 szlovákiai megye helyett 18 közigazgatási egységet javasol Simon Zsolt parlamenti képviselő, a Híd alelnöke.

A politikus az általa elképzelt tervezet elfogadtatása érdekében népszavazási petíciót indított. Az aláírásgyűjtés megkezdését Simon 60 támogató polgármester jelenlétében hirdette meg kedden, Rimaszombatban.

A politikus kijelentette, a jelenlegi nyolc megye egyáltalán nem vált be a gyakorlatban. A kormányfő, Robert Fico 3+1-es elképzelése pedig a jelenleginél is rosszabb.

„Azért javasoljuk a 18 megyés modellt, hogy hatékonyabbá váljon az egyes régiok irányítása” – húzta alá a vonatkozó petíciót elindító politikus. Hozzátette, a jelenlegi területi elrendezés legfeljebb a megyeszékhelyek fejlesztését, gazdagodását teszi lehetővé, a fennmaradó régióknak viszont csak káruk származik belőle. Bizonyítékként Besztercebánya megye déli részét, a Losonci, Rimaszombati és rőcei járások elmaradottságát hozta fel.

„A 3+1-es modell esetében a helyezet csak tovább súlyosbodna, a régiók leszakadása végzetessé válna“ – figyelmeztetett Simon.

Az 18-as megyerendszer esetében a politikus szerint markánsan csökkenne a közpénzek elherdálása. „Mindenekelőtt összekötnénk a megyi választásokat a polgármester-választásokkal. A polgármesterek így automatikusan a megyei képviselőtestületek tagjaivá válnának, a megyei közgyűlésben pedig arányosan és közvetlenül képviselhetnék szavazóikat. Egyidejűleg a járások megszüntetését is javasoljuk, hatásköreiket pedig a jelenlegi körzeti hivatalok közreműködésével a megye vezetősége és annak demokratikusan választott képviselőtestülete vennék át“ – jelentette ki Simon Zsolt.

tasr/para

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program