26 köztisztviselőt gyanúsított meg a NAKA az idei első félévben

2020. augusztus 26. - 09:38 | Belföld

Zakatolt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) az idei első félévben, erről számolt be a rendőrség a Facebookon.

26 köztisztviselőt gyanúsított meg a NAKA az idei első félévben
Illusztráció

A NAKA az idei év első félévében összesen 96 akciót hajtott végre, melyeknek legnagyobb hányada, 26 akció korrupcióellenes razzia volt. 22 esetben gazdasági bűncselekményről, 19 esetben erőszakos bűntényről volt szó, 18 bevetésük pedig drogellenes rajtaütés volt.

A korrupcióellenes akciók során összesen 12 millió euró kenőpénz nyomát fedezték fel eddig, ezek közül is a legnagyobb az Állattenyésztő (Dobytkár) nevű akció, mely során több oligarchát és volt köztisztviselőt is meggyanúsítottak, köztük Norbert Bödört, Martin Kvietiket és Juraj Kožuchot. E nyomozás során mostanáig 10,5 millió eurónyi kenőpénz cserélhetett gazdát, legalábbis eddig ennyit sikerült felderíteni.

A legnagyobb drogellenes akció a Pontón fedőnevet kapta, a razzia során 1,5 tonna metamfetamint foglaltak le. Ez több millió egyszeri adag kábítószernek felel meg, fekete piaci értéke 293 millió euró.

A NAKA által vizsgált ügyekben az idei első félévben összesen 373 természetes személyt és 19 céget gyanúsított meg. 89 személy került előzetes letartóztatásba.

(parameter/TASR)