26-an meghaltak, amikor lezuhant az ukrán katonai gép. Nem voltak rosszak a látási viszonyok

2020. szeptember 26. - 13:50 | Külföld
26-an meghaltak, amikor lezuhant az ukrán katonai gép. Nem voltak rosszak a látási viszonyok
Fotó: AP/SITA

Andrij Taran védelmi miniszter és Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes egyaránt jelezte, hogy egyelőre még folyik a feketedoboz vizsgálata, annak alapján látnak majd világosabban a pénteki tragédia részleteit és okait illetően. A katasztrófamentők két újabb halálos áldozatot találtak a lezuhanás helye környékét átvizsgálva, így számuk 26-ra nőtt. Szombaton a helyszínre utazott Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, és nemzeti gyásznappá nyilvánította a szombatit.

A baleset leszállás közben történt Csugujev városa mellett. A gép a Kijevet Harkivval összekötő országút szélén csapódott földbe, majd lángra lobbant. A személyzeten kívül az ukrán légierő harkivi egyetemének kadétjai voltak a gépen.

Gerascsenko szerint a gépen a fel- és leszállást gyakorolták, a kiképzési tervnek megfelelően ezt a két műveletet tizenöt percenként ismételték meg. Az egyik landolás alkalmával azonban zavar keletkezett, korábbi értesülések szerint a pilóta arról értesítette az irányítótornyot, hogy leállt a gép baloldali hajtóműve. A kormányzati tisztségviselő megismételte, hogy tapasztalt pilótáról volt szó, aki számára ez nem jelenthetett "vészhelyzetet". A látási viszonyok jók voltak, szinte nem is volt szél. A gép hirtelen eltűnt a radarokról, majd a földbe csapódott, és lángra lobbant.

Anatolij Matiosz volt katonai főügyész az előző napon a Newsone tévének meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt mondta, az vezetett a tragédiához, hogy a legénység leszálláskor feltehetően összetévesztette a repülőtér leszállópályáját a közelben lévő országúttal.

(MTI)