27 éve nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint decemberben

2023. január 13. - 14:10 | Külföld

Tavaly év végén tovább emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, 27 éve nem volt olyan magas az infláció, mint decemberben. A TASR az RTTNews és a tradingeconomics adatai alapján ad tájékoztatást a témában.

27 éve nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint decemberben
Illusztráció

Ehhez jelentősen hozzájárult az energia- és üzemanyagárak több mint 55%-os emelkedése, valamint az élelmiszerek csaknem 45%-kos drágulása – közölte pénteken a magyar statisztikai hivatal.

Magyarországon a fogyasztói árak decemberben 24,5%-kal emelkedtek az egy évvel korábbi adatokhoz képest, az előző havi emelkedés 22,1%-os volt. 1996 márciusa óta decemberben volt a legmagasabb az infláció.

A villamos energia, a gáz és az üzemanyag ára 55,5%-kal, az élelmiszerárak 44,8%-kal emelkedtek 2022 utolsó hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ezekre az adatokra főleg a kenyér, a tojás, a tej, a sajt, a vaj és más tejtermékek árának emelkedése volt hatással.

A fogyasztói árak emelkedésének gyorsulása ellenére az infláció mérsékeltebb volt, mint amire a közgazdászok számítottak. A szakemberek 26%-os inflációt prognosztizáltak.

Decemberben havi szinten 1,9%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon. A növekedés üteme gyorsult, novemberben 1,8%-os volt az áremelkedés.

(TASR)