"27 évvel '89 novembere után bomlóban a társadalom"

2016. november 18. - 07:47 | Belföld

Több százan vettek részt az ellenzéki pártok által szervezett tüntetésen Pozsonyban.

"27 évvel '89 novembere után bomlóban a társadalom"
Fotó: TASR

Az SaS és OĽaNO, a független képviselők közül Miroslav Beblavý és Simon Zsolt, valamint a parlamenten kívüli KDH szervezte az ellenzéki megemlékezést a bársonyos forradalomról.

Csütörtökön este a pozsonyi SzNF téren több százan megjelentek annak ellenére, hogy az időjárás nem volt épp kedvező. A "Mi nem ezt akartuk!" (Toto sme nechceli!) elnevezésű tüntetésen gyertyákat osztogattak az embereknek.

Ján Budaj, aki az 1989 novemberi szlovákiai események fő aktorainak egyike volt, jelenleg pedig az OĽaNO parlamenti képviselője, azzal vádolta az azóta eltelt időszak politikusait, hogy egy jogtól mentesített államot csináltak Szlovákiából. Emlékeztetett Vladimír Mečiar amnesztiáira is, amelyek mintegy 20 évvel ezelőtt lehetetlenné tették, hogy megbüntessék Michal Kováč államfő fia elrablásának elkövetőit.

"27 évvel '89 novembere után bomlóban van ez a társadalom"

- jelentette ki az SaS képviselője, Lucia Nicholsonová, aki úgy gondolja, azóta sem sikerült "kicsengetni" bizonyos személyeknek, akik jelenleg a Smeren belül tevékenykednek.

Mialatt ezeket elmondta, a tüntetők azt kiabálták, "Dutyiba velük!"

A hídból a Smerrel való kormányra lépést követően távozott Simon Zsolt a Bašternák-ügyet emlegette beszédében. Úgy véli, hogy sokan amiatt nem tudtak előrelépni a bársonyos forradalom óta, mert olyan személyek, mint Robert Kaliňák belügyminiszter továbbra is a helyükön vannak.

Az ellenzék megpróbálta Kaliňákot leváltani a parlamentben, amiért a kétes hírű vállalkozó, Ladislav Bašternák adócsalási gyanúval átitatott ügyét megpróbálta a szőnyeg alá söpörni. Bašternák eközben az ismerőse.

Utolsóként Alojz Hlina, a parlamenten kívüli KDH elnöke lépett a pódiumhoz.

"Minél többet lopsz, annál nagyobb sztár vagy" - fogalmazott.

Arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy ne mondjanak le arról, hogy befejezzék 1989 novemberét.

​(SME/para)

Címkék: 1989, november 17.