27 ezer éves emberi csontvázmaradványt találtak

2017. május 20. - 15:26 | Tech

Az eddigi legősibb, 27 ezer éves japán emberi csontvázmaradványt találták meg Okinaván egy beomlott barlangban.

A helyi múzeum pénteki közleménye szerint a szinte teljes emberi csontváz a kőkorszakból származik, feltehetően szándékosan helyezték el a barlangban. Ez egyúttal valamiféle temetkezési rituáléra utal, tehát a maradványok egyben a korai temetkezési szokásokról is árulkodnak.

Az eddigi legősibb japán emberi csontvázlelet mintegy 22 ezer éves volt, Okinava déli részén tárták fel. A 27 ezer évesre becsült csontváz az Okinava gazdasági központjától, Nahától délnyugatra fekvő Isigaki szigeten került elő a Sirahoszaonetabaru barlangból a 2010 és 2016 között végzett ásatások alatt.

"Fontos felfedezés, amely új fejezetet nyithat Japán emberi történelmében" - értékelte a leletet Kindzso Kamenobu, az okinavai Archeológiai Központ vezetője. A feltárás helyszínén legalább 19 ember maradványait találták meg, mintegy ezer csontdarabot.

A régészek szerint abban a korszakban, amelyből a 27 ezer éves csontváz származik, még nem a földbe temették a holtakat, mivel a maradványokat a barlang talaján, arccal felfelé találták meg.


MTI/para

Címkék: csontváz, Okinava