2,74 százalékot kapott a legutóbb, ezért aztán pártot alapítana Chmelár

2019. július 16. - 21:33 | Belföld

Eduard Chmelár új mozgalmat akar alapítani Szocialisták (Socialisti) néven. Erről a közösségi oldalán tájékoztatott kedden. Chmelár 2015-ben már megpróbálta bejegyeztetni a SEN nevű politikai mozgalmat, sikertelenül. „Úgy döntöttem, belépek a politikai küzdelembe, és minden erőmmel azon leszek, hogy egy számottevő alternatívát hozzak létre” – olvasható Chmelár bejegyzésében.

2,74 százalékot kapott a legutóbb, ezért aztán pártot alapítana Chmelár
Chmelár egy 2009-es akción (wikipédia)

Ahhoz, hogy a mozgalmat bejegyezzék, legalább 10 000 állampolgár támogató aláírására van szükség. Az aláírásgyűjtésről már tájékoztatta a belügyminisztériumot.

Chmelár szerint a jövő évi parlamenti választások 1989 óta a legfontosabbak lesznek. „Újraosztják a lapokat és hosszú évekre, ha nem évtizedekre meghatározzák az ország politikai irányát” – fejtette ki. Hozzátette: egy radikális-demokratikus alternatívát akar kínálni a kapitalizmus mai formájával szemben.

Chmelár az alacsony jövedelmű csoportokat szólítaná meg, például „a fiatal, kisgyermekes szülőket, a munkásokat, az egészségkárosultakat és nyugdíjasokat, tehát mindenkit, akinek nem elég erős a hangja, de minden nap küzdelmet folytat az emberi méltóságért, az egyenlőségért és nem egyszer a túlélésért is. Éppen őket sújtják leginkább a klímaváltozás következményei. Azt akarjuk, hogy a terhek igazságosan legyenek szétosztva.”

Eduard Chmelár 2015-ben már megpróbált bejegyeztetni egy mozgalmat Szolidaritás, Ökológia, Erőszakmentesség (Solidarita, ekológia, nenásilie – SEN) néven, amely a demokratikus baloldal, a zöld politika és a békemozgalmak ideológiáját ötvözte volna. Egyik fő célja az oligarchák hatalmának korlátozása volt. Az SZK Belügyminisztériuma elutasította a mozgalom bejegyzését, mivel a tárca munkatársai hibákat találtak az aláírásokat tartalmazó ívekben. Az aláírások mellett több esetben nem létező, elveszett vagy eltulajdonított személyi igazolványok számai szerepeltek. Ezek a személyi igazolványok nem azokhoz a személyekhez tartoztak, akiknek a neve mellett feltüntették a számukat. A mozgalom bejegyzésének elutasítását Chmelár politikailag motivált tettnek nevezte.

Chmelár indult a legutóbbi államfőválasztáson is, ahol 2,74 százaléknyi támogatást gyűjtött be.

TASR