28 lövés végzett az egykori alvilági bandavezérrel - folytatódik a Čongrády-per

Hétfőn folytatódik a Pozsonyi I. Járásbíróságon az egykor hírhedt alvilági figura, Peter Čongrády meggyilkolásának büntetőpere.

28 lövés végzett az egykori alvilági bandavezérrel - folytatódik a Čongrády-per
Peter Čongrády meggyilkolásának helyszíne

Idén februártól a per lényegében újrakezdődött, mert az eredeti bíró, akit kirendeltek, nyugdíjba vonult. Áprilistól emiatt újra kihallgatták a tanúkat.

Az ügyészség négy személyt, Sergej M.-t, Peter H.-t, Roman J.-t és Dušan Š.-t vádolja annak, hogy 1999-ben megkísérelték megölni a Čongiként ismert, és a Sýkora-klán egyik ágát vezető maffiózót. 

Akkor nem, öt évvel később, 2004-ben azonban már sikerült őt eltenni láb alól. Ez ügyben a vádlott Sergej M. és Peter H. mellett Vladimír Š.

1999-ben Čongrádyt az egyik kedvelt pozsonyi bárja előtt akarták megölni. A terv az volt, hogy egy motorkáról nyitottak volna tüzet rá, de a körülmények másképp alakultak, így a gyilkosságot elhalasztották.

2004-ben végül egy gépfegyverből leadott 28 lövéssel végeztek vele Ligetfaluban, megsebesült a testőre is. 2014 szeptemberében egy vádalku keretében a gyilkosságban való részvételt hárman beismerték, Ivan Beňo, Peter Kopera és Vladimír Smetana. Beňo 15 évet, Kopera 14 év 9 hónapot, Smetana 14 évet kapott.

Smetana tavaly februárban meghalt, a másik kettőt azonban ebben a perben is tanúként hallgatják meg. Ugyancsak a tanúk között szerepel Peter B., aki a 2004-es gyilkosságnál sofőrként volt jelen.

Čongrády egykor Sýkora sofőrjeként kezdte, onnan tornászta fel magát egyre feljebb. Később tulajdonrészeket birtokolt bizonyos cégekben, és amikor Sýkorát 1997-ben megölték, tulajdonképpen ő vette át a klán pozsonyi ágának irányítását.

(SITA)