280 tűzoltó segítségére volt szükség az országban az elmúlt 24 órában, kis híján megismétlődött a nyitrai tragédia!

2019. október 1. - 10:59 | Belföld

Országszerte több mint kétszáz riasztásuk volt a tűzoltóknak az elmúlt 24 órában a viharos időjárás miatt.

280 tűzoltó segítségére volt szükség az országban az elmúlt 24 órában, kis híján megismétlődött a nyitrai tragédia!
Fotók: TASR - további képekért kattints!

A viharos szél többfelé különböző méretű károkat okozott az országban. A legtöbb helyre Nyitra megyében riasztották a tűzoltókat, egészen pontosan 57 alkalommal. – közölte Zuzana Farkasová, az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) szóvivője. A legtöbb bejelentés a Nyitrai, az Érsekújvári és a Komáromi járásból érkezett.

A tűzoltókat elsősorban útra dőlt fák miatt riasztották, de előfordult, hogy autókra zuhant fa, illetve tetőket szakított le a szél.

„Az erős széllökések miatt az elmúlt 24 órában összesen 234 bevetésük volt a tűzoltóknak. Az éjszaka folyamán javult a helyzet, 21 órától fokozatosan csökkent a riasztások száma” – nyilatkozta a szóvivő.

Nagyszombat megyében összesen 47 riasztásuk volt. Hodosi Tibor dunaszerdahelyi járási tűzoltóparancsnok arról tájékoztatott bennünket, hogy hétfőn szinte megállás nélkül folytak a mentési munkálatok a járásban. Az orkán erejű szél több helyen cserepeket fújt le a házak tetejéről, Nagymagyar, Somorja, Nagymegyer, Csicsó, Kulcsod és Ekecs közelében fák dőltek az utakra, míg Dunaszerdahelyen a Vermes-villára dőlt rá egy fa. A tűzoltók mentési munkájának köszönhetően a kidőlt fák sehol sem korlátozták a forgalmat.

Júlia Kedrová, Nagyszombat megye tűzoltósági szóvivője közölte, a dunaszerdahelyi tűzoltókat Vásárútra, Dercsikára, Egyházkarcsára és Dunaszerdahelyre riasztották, a somorjai tűzoltókat Gútorra, Dénesdre (Dunajská Lužná), Légre és Somorjára, a nagymegyeri tűzoltókat pedig Ekecsre és Nagymegyerre riasztották.

A hivatásos tűzoltók mellett a környező községek önkéntesei is részt vettek a mentési munkálatokban, valamint a szabadidejüket töltő tűzoltókat is behívták szolgálatra.

Amint arról korábban beszámoltunk, a viharos szél miatt leszakadó faág ölt meg egy 14 éves diákot Nyitrán hétfőn délután. Az alapiskolások éppen a szabadban sétáltak, amikor a futballstadion melletti bicikliút környékén lezuhant egy faág, amely több tanulót megsebesített.

Nem sokon múlott, hogy nem történt hasonló tragédia: Detván a helyi óvoda udvarán is kicsavart egy fát a szél hétfőn délután. A fa oda zuhant, ahol néhány perccel azelőtt játszottak a gyerekek – közölte a város a honlapján.


(TASR/para)