Veszélybe kerül a tudomány és kutatás szabadsága – A pápa nem beszélhetett az egyetemen!

camera

2

Veszélybe kerül a tudomány és kutatás szabadsága – A pápa nem beszélhetett az egyetemen!

A pápával szimpatizáló diákok 

Megosztás

Politikusok, tudósok és egyházi személyek biztosították Olaszországban szolidaritásukról XVI. Benedek pápát azután, hogy a római katolikus egyházfő lemondta csütörtökre tervezett látogatását az egyik legpatinásabb római egyetemen, a La Sapienzán.

Döntését diákok és mintegy 60 tanár napokon át tartó tiltakozó megmozdulása előzte meg. A látogatás ellenzői mindenekelőtt attól tartottak, hogy veszélybe kerül a tudomány és kutatás szabadsága, ha a pápa – a rektor meghívására – beszédet mond a 2008-as tanév ünnepélyes megnyitóján.

Giorgio Napolitano olasz államfő "elfogadhatatlannak" és "intoleránsnak" nevezte a római katolikus egyházfőt ért támadásokat. Olyan légkör alakult ki, amely "nem egyeztethető össze a szabad és derűs eszmecserével". Camillo Ruini bíboros, római helynök felszólította az olaszokat, hogy a vasárnapi Úrangyala imádság alatt fejezzék ki szolidaritásukat és mutassák ki "összetartozásukat" XVI. Benedekkel. Egy nőszövetség 100 szál vörös rózsát küldött a pápának.

Tarcisio Bertone, a vatikáni államtitkárság vezetője (kormányfő) eközben elküldte az egyetem rektorának a pápa tervezett beszédét, amelyből kiderül, hogy XVI. Benedek – az aggodalmakra rácáfolva – éppen az oktatási intézmény autonómiáját hangsúlyozta volna.

(MTI/parameter)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program