285 millió euróval több támogatáshoz jut az agrárszektor

2021. július 21. - 15:34 | Belföld

Az agrárszektor az ún. 2. pillér keretében a következő öt évben 285 millió euróval több támogatáshoz fog jutni.

285 millió euróval több támogatáshoz jut az agrárszektor
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A társfinanszírozás aránya jelenleg 25,7 %, 2023-tól várhatóan 36,9 % lesz. Erről Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter és Samuel Vlčan (OĽANO-jelölt) földművelésügyi miniszter tájékoztatott a kormány szerdai ülése után.

"A kormány döntése nagyon fontos a gazdák, az erdészek és mindazon községek támogatása szempontjából, amelyek az ún. Közös Agrárpolitika (CAP) 2. pilléréből jutnak pénzhez" - közölte Matovič. Hozzátette: az éves hozzájárulás a második pillérhez 94 millió euróról 151 millió euróra nő.

Vlčan hangsúlyozta: a megemelt támogatás elősegíti a vidék fejlődését. Az állami dotációkból a gazdaságok együttműködését, az értékesítést és a termelést is támogatni fogják, hogy ne legyen szükség olyan termények, például burgonya behozatalára, amelyeket magunk is megtermelhetünk.

A pénzeszközök egy részét az állattenyésztés körülményeinek javítására, például a ketreces tyúktartás felszámolására fordítják majd. A tárcavezető szerint ennek költségét a mezőgazdaságban dolgozók egyedül nem lennének képesek megfizetni.

Hozzátette: Szlovákia a következő programidőszakban 12%-ról 16%-ra akarja növelni az ún. öko-üzemmódban termő földterületek arányát.

A tárca komoly pénzösszegeket fordítana arra is, hogy megoldást találjon a földtulajdon széttöredezettségének régóta fennálló problémájára.

(TASR)