29 százalékos átalányadót javasol Matovič az egyéni vállalkozóknak, 300 eurós gasztroutalványt a beoltott 60 felettieknek

2021. november 22. - 18:09 | Belföld

Bemutatta az új adórendszer utolsó elemeit Igor Matovič pénzügyminiszter: az egyéni vállalkozók vagy könyvelnének, vagy 29 százalékos átalányadót fizetnének. Ez tartalmazná a társadalom- és az egészségbiztosítási járulékot is. Matovič szerint a vállalkozók ma élősködnek a rendszeren, mert csak negyedannyit fizetnek az államnak, mint amennyit egy alkalmazott fizet. A vendéglők számára csökkentené az áfát, de megadóztatná a borravalót is. A reform egyes elemeit, a családi támogatások rendszerét, az alkalmazottak adózását és a vállalkozások számra javasolt rendszerét már korábban bemutatta a pénzügyminiszter. A teljes rendszerről még tárgyalni fog a koalíció. 

29 százalékos átalányadót javasol Matovič az egyéni vállalkozóknak, 300 eurós gasztroutalványt a beoltott 60 felettieknek
Fotó: TASR

Igor Matovič hétfőn bemutatta az általa adóforradalomnak nevezett adóreform utolsó elemeit is: az egyéni vállalkozók és a vendéglők számára kidolgozott javaslatait. Az egyéni vállalkozók búcsút mondhatnának az átalányköltségnek, helyette azonban 29 százalékos átalányadót fizethetnének. A vendéglőknek 10 százalékra csökkenne az áfa, de adózniuk kellene a 9 százalékos, kötelező borravalóból is.

Az egyéni vállalkozó Matovič szerint élősködő

„15 évig dolgoztam egyéni vállalkozóként és 1500 alkalmazottam volt” – vezette be az egyéni vállalkozók adózásának reformját bemutató sajtótájékoztatót a pénzügyminiszter. Szerinte ez feljogosítja őt arra, hogy bírálja a jelenlegi rendszert, amelyet igazságtalannak tart az alkalmazottakkal szemben.

Úgy véli ugyanis, hogy ma az államot a mintegy 2 millió alkalmazott tartja el, akik összesen mintegy 16 milliárd eurót fizetnek be adó és járulék formájában, vagyis fejenként évente átlagosan 8000 eurót. Ezzel szemben a 400 ezer egyéni vállalkozó mindössze 2000 eurót fizet átlagosan, vagyis csak a negyedét az alkalmazottaknak.

„Ez 400 ezer vállalkozóra számolva 2,4 milliárd euró be nem fizetett adó és járulék” – állítja Matovič.

Megszűnne az átalányköltség

Matovič úgy véli, hogy a rendszer egyik oka a viszonylag magas átalányköltség, mivel így az az egyéni vállalkozó is jelentősen csökkentheti adóalapját, aki alacsony vagy akár nulla költséggel dolgozik. Az átalányköltséget teljesen megszüntetné, helyette pedig átalányadót vezetne be, 29 százalékos adókulccsal.

„Ezt fizetnék azok a vállalkozók, akik nem akarnak könyvelést vezetni, mert olyan alacsonyak a költségeik” – magyarázta Matovič. Ez tartalmazná az egészségbiztosítási és a társadalombiztosítási járulékot is, és automatikusan levonnák a vállalkozók bevételeiből.

„A vállalkozónak nem lenne semmi gondja sem a könyveléssel, sem az adóbevallással, sem az adófizetéssel” – indokolta a javaslatot a pénzügyminiszter.

A könyveléssel külön rendszer

Teljesen más rendszert alkalmazna a könyvelést vezető vállalkozóknak.

Ők a bruttó nyereségükből fizetnének 19 százalék adót és 29 százalék járulékot.

Szerinte ez a rendszer ugyan nem hozna nagyobb bevételt az államnak, de megteremtené a lehetőségét annak, hogy a vállalkozók is „becsületesen adózzanak”.

Adózott borravaló

A vendéglőknek is készült egy meglepetéssel a pénzügyminiszter. Az áfát a jelenlegi 20 százalékról 10-re csökkentené, de egyben beszámolná az adóalapba a kötelező, 9 százalékos borravalót. Szerinte ezzel mindenki jól járna: a vendéglős és a vendég is. A miniszter ezt egy nettó 100 eurós számlával illusztrálta, amiért jelenleg átlagos, 5 százalékos borravaló mellett 126 eurót fizetne a a vendég a 20 százalékos áfa mellett.

Az új rendszerben a végösszeg 119,90 lenne nettó 100 eurós fogyasztás esetén, beleszámítva a 9 százalékos borravalót és a 10 százalékos áfát.

A borravalót Matovič szerint kötelezően fel kellene osztani a vendéglő alkalmazottai között. „A borravalót ma vagy elosztják az alkalmazottak között vagy nem” – magyarázta a pénzügyminiszter. Szerinte ezzel orvosolni lehetne azt a problémát is, hogy a legtöbb pincér minimálbérre van csak bejelentve, és emiatt például a COVID idején rendkívül alacsony bértámogatást kapott az államtól.

A nyugdíjasoknak 300 eurós gasztrobónusz

Két legyet ütne egy csapásra Matovič azzal a javaslattal, hogy minden 60 év feletti nyugdíjasnak 300 eurós gasztrobónuszt adna, ha a nyugdíjas beoltatná magát. Az utalványt 2022-ben lehetne felhasználni, és a nyugdíjas átruházhatná.

Az átruházható bónusz csak azoknak járna, akik idén, vagyis 2021. július 1. és december 12. között már beoltatták vagy még beoltatják magukat.

- lpj -