3-ból 2-en úgy gondolják, a negyedik Fico-kormány kibírja négy évig

2023. december 8. - 07:47 | Belföld

Az AKO ügynökség a Joj TV Na hrane c. műsora számára készített erről felmérést. Ezer embert kérdeztek meg november 7. és 14. között.

3-ból 2-en úgy gondolják, a negyedik Fico-kormány kibírja négy évig
Fotó: TASR

A válaszadók 65,3%-a gondolta úgy, hogy a jelenlegi, Smer-SD, Hlas-SD és SNS alkotta koalíció kibírja négy évig.

Velük szemben csupán 29,5% azok aránya, akik szerint nem bírják ki a parlamenti választások rendes időpontjáig. A fennmaradó 5,2% nem tudott erre választ adni.

Akik úgy gondolják, nem lesz szükség előrehozott választásokra a következő négy évben, 28,6 % magabiztosan állítja, hogy a kormány marad négy évig, 36,7% pedig ezt tartja valószínűbbnek.

A jelenlegi kormánykoalíció stabilitásában leginkább a koalíciós Smer, Hlas és SNS, de átlag felett a parlamenten kívüli Republika és a Szövetség szimpatizánsai bíznak. A Szövetség esetében 26% magabiztos a kérdésben, míg 45% inkább így gondolja.

Legkevésbé az Igor Matovič vezette Slovensko koalíció választói vélik úgy, hogy a kormány kibírja a négy évet. Az ő esetükben lényegében csak minden harmadik ember (16+16%), míg az ellenzéki PS, SaS és KDH triónál ez az arány 55 és 59% közötti, miközben 13 és 16% közötti a magabiztosak aránya.

Lakhely szerinti bontásban leginkább a Trencsén, Nagyszombat, Besztercebánya, Pozsony és Zsolna megyében élők szerint marad négy évig a Fico-kormány. A demográfiai csoportok közül átlag felett bíznak a kormány stabilitásában a férfiak, a 34 és 49 év közötti válaszadók, valamint azok, akik legalább szakközépiskolai végzettséggel rendelkeznek, de a főiskolai végzettségűek is.

(Joj TV)