30 éve fogadta el a szlovák parlament azt, amire Mečiar szerint ezer éve vártak!

2022. július 17. - 10:30 | Belföld

"A szlovák nemzet ezeréves igyekezete beteljesetett" - jelentette ki a szlovák parlament 30 évvel ezelőtt. "Ebben a történelmi pillanatban kinyilatkoztatjuk a szlovák nemzet természetes jogát az önrendelkezésre úgy, ahogy azt nemzetközi egyezmények és a nemzetek önrendelkezésének jogáról szóló szerződések is magukba foglalják" - állt a Szlovák Köztársaság szuverenitásáról szóló nyilatkozat elején.

30 éve fogadta el a szlovák parlament azt, amire Mečiar szerint ezer éve vártak!
Ivan Gašparovič és Vladimír Mečiar (Fotó: TASR-archívum)

A szlovák parlament 1992. július 17-én fogadta el a deklarációt, amikor még a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság tagja volt. Akkoriban még zajlottak az egyeztetések a két nemzet képviselete között, de már nem számítottak jelentősebb fordulatra.

Az 1992 júniusában megtartott parlamenti választásokat Csehországban a Václav Klaus vezette ODS nyerte, míg Szlovákiában a Vladimír Mečiar vezette HZDS. Mindeközben egyébként a parlamentbe jutott pártok közül csak a szlovák SNS választási programja tartalmazta a két ország különválását. A nyilatkozat elfogadását végül a HZDS javasolta.

Mečiar és Klaus kezdte meg a tárgyalásokat a két ország viszonyáról, ám ezek az eltérő nézeteik miatt eleinte kudarcot vallottak.

Július 13-án aztán a szlovák parlament úgy határozott, hogy egyszerű parlamenti többség határoz a nyilatkozat elfogadásáról. Elutasították František Mikloško (KDH) javaslatát, hogy a parlament fogadjon el egy javaslatot népszavazás kiírásáról arról, hogy Szlovákia lépjen ki a szövetségi köztársaságból. Ezzel szemben elfogadták Vladimír Miškovský (SNS) indítványát arról, hogy a nyilatkozatról ne a szavazóberendezések segítségével, hanem deklaratív módon szavazzanak.

Négy nappal később már meg is született a döntés.

Az ünnepélyes ülést Ivan Gašparovič vezette a parlament akkori elnökeként. Vladimír Mečiar miniszterelnök kvalitatív fordulatként írta le a deklaráció elfogadását, amelyre szerinte a szlovák nemzet ezer éve várt.

A 147 jelenlévő képviselőből végül 113-an szavazták meg a deklarációt, 24-en elutasították, 10-en pedig tartózkodtak.

Három nappal később, a deklarációra adott reakcióként lemondott Václav Havel köztársasági elnök. "Ahogy a történelmi események gátja sem szeretnék lenni, úgy nem szeretnék egy kiszolgált hivatalnok sem maradni" - mondta.

Mečiar és Klaus végül augusztus 26-án a brünni Tugendhat villában megtartott legendás tárgyalásukon megegyeztek arról, hogy a két orzság különválásáról nem tartanak népszavazást. Szeptember 1-jén a szlovák parlament elfogadta az új alkotmányt, amely október 1-jén lépett hatályba, a két ország pedig 1993. január 1-jétől különvált.

(TASR)