30 ezer kóbor kutyát telepítenek ki egy városból

2020. szeptember 2. - 19:47 | Külföld

Környezetvédők tiltakozása ellenére megkezdték harmincezer kóbor kutya kitelepítését Banglades fővárosából, Dakkából.

30 ezer kóbor kutyát telepítenek ki egy városból
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Egy felmérés szerint közel harmincezer kutya él az utcákon a főváros déli részében, sok kellemetlenséget okozva az ott lakóknak. Dakka keleti elővárosában, Matuailban közel kétszáz kutyát raktak ki az elmúlt három nap alatt.

A múlt hónapban elindított kezdeményezést ellenző állatvédő aktivisták szerda délután tüntettek a belvárosban. "A tervet le kell állítani. Az állatok eltávolítása a területükről illegális és a törvény szerint büntethető" - mondta Rubaija Ahmed, a bangladesi Állatjóléti Alapítvány elnöke. Több száz aktivista tüntetett a dél-dakkai polgármesteri hivatal előtt a kutyák kiköltöztetése ellen tiltakozva. Transzparenseiken azt hirdették, hogy "számít a kutyák élete" és "a dakkai kutyák Dakkához tartoznak".

Rubaija Ahmed felszólította a kormányt, folytassa a sterilizációs és oltási kampányokat, hogy megakadályozza a kutyapopuláció növekedését.

A kóbor kutyák többnyire a helyi lakók szemetéből táplálkoznak, de rendszeresen etetik őket önkéntesek is, akik szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén idején legalább 100 ezer kutya táplálkozásáról gondoskodtak.

Banglades korábban elpusztította a kutyák egy részét, majd a legfelsőbb bíróság 2015-ben felszólította a hatóságokat, hogy hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal, és ezután kezdték őket sterilizálni.


(MTI)