30 millió eurót ad a minisztérium 80 kilométernyi új kerékpárútra – íme, a sikeres pályázók

2023. május 29. - 14:58 | Belföld

A közlekedésügyi minisztérium a helyreállítási terv keretén belül kiértékelte az első kerékpárutas felhívást. A tárca 30 millió euróval támogat 25 projektet, aminek köszönhetően 80 kilométernyi kerékpárút jön létre, illetve újítanak fel.

30 millió eurót ad a minisztérium 80 kilométernyi új kerékpárútra – íme, a sikeres pályázók
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Pavol Lančarič miniszter szerint a felhívásra érkező óriási érdeklődés azt bizonyítja, hogy Szlovákiában van jövőjük a kerékpárutaknak.

„Ez a 25 projekt hatalmas lépés a kerékpárosok feltételeinek javítása szempontjából, és bízom benne, hogy ösztönözni tudjuk az embereket, hogy az autóikat cseréljék kerékpárra. Bízom benne, hogy a sikeres önkormányzatok a lehető leghamarabb elkezdik megvalósítani projektjeiket” – nyilatkozta Lančarič, aki szerint azoknak a jelentkezőknek sem kell búslakodniuk, akiket most nem választottak ki, ugyanis a nyár elején újabb felhívást készülnek közzétenni.

A felhívásra több mint 20 ezer lakost számláló városok, önkormányzati társulások vagy önkormányzati régiók pályázhattak. 1 kilométernyi kerékpárútra legfeljebb 500 ezer eurót lehetett igényelni. A minisztérium további két felhívást készül tenni kerékpárutak építésére, a helyreállítási tervben összesen 85 millió eurót különítettek el erre a célra.

A minisztérium az elkövetkező napokban értesíti a sikeres pályázókat, és aláírja velük a szerződést. A sikeres pályázók között van többek közt Vágsellye, Nyitra és Érsekújvár városa, valamint a Nagyszombat Megyei Önkormányzat. A teljes listát az alábbiakban közöljük:


Forrás: közlekedésügyi minisztérium

-para-