30 százalékkal nőhet a katonák fizetése

2019. március 8. - 13:35 | Belföld

A katonák fizetése átlagosan 30 százalékkal fog emelkedni, minden katona legalább havi 300 euróval többet fog keresni. Ezt Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján, melyen Ján Hoľko, a Védelmi Minisztérium szolgáltató irodájának főtitkára is részt vett. Az intézkedés célja a katonai hivatás népszerűségének növelése.

30 százalékkal nőhet a katonák fizetése
Fotó: TASR

„Teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy emelni kell a katonai hivatás vonzerejét, és versenyképesebbé kell válnunk a munkaerőpiacon. Az egyik legalapvetőbb intézkedés, melyet ennek érdekében meghozunk, a hivatásos katonák fizetésének jelentős emelése” – fejtette ki a védelmi miniszter.

Gajdoš hozzátette: a tárca a béremelést lehetővé tevő törvénymódosítást áprilisban tervezi tárcaközi egyeztetésre bocsátani. A fizetésekre szánt keretösszeget 50 millió euróval kellene felemelni, de a minisztérium költségvetését nem kellene emiatt módosítani. A tárca már tárgyal ez ügyben a Pénzügyminisztériummal. Hoľko emlékeztetett: a béremelés összefügg a hadsereg korszerűsítésének hosszú távú tervével, melyet a kormány is jóváhagyott.

(TASR)