30 tonna TNT erejével robbant fel újévkor egy meteorit Pittsburgh felett

2022. január 4. - 13:41 | Tech

Az amerikai űrhivatal tudósai szerint a január 1-jén Pennsylvania államban, Pittsburgh külvárosa felett felrobbant meteoritnak akkora ereje volt, mint 30 tonna TNT-nek.

30 tonna TNT erejével robbant fel újévkor egy meteorit Pittsburgh felett
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A NASA Meteor Watch nevű közösségimédia-oldala szerint a Föld légkörébe belépett meteorit körülbelül 72 420 km/óra sebességgel érkezett. Becslések szerint az átmérője majdnem egy méter lehetett, a tömege pedig csaknem fél tonna volt.

A NASA szerint, ha nem lett volna felhős az idő, akkor a nappali égbolton is jól látható lett volna: 100-szor olyan fényes lehetett, mint a telihold. Egy közeli infrahangállomás észlelte a robbanáshullámot a meteorit szétesésekor, ami lehetővé tette a becsléseket.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat szakértője szerint a műholdas felvételek egy villanást rögzítettek Washington megye felett szombaton délelőtt fél 12 előtt, ami arra utal, hogy akkor jutott át a légkörön. A tudós felidézte, hogy hasonló esemény történt szeptember 17-én Hardy megyében, Nyugat-Virginiában.

South Hills és más települések lakói is arról számoltak be, hogy nagy zajt hallottak, és lakásuk megrázkódott. Allegheny megye illetékesei megerősítették, hogy nem volt szeizmikus aktivitás, sem dörgés vagy villámlás.


MTI