300 ezer aláírást gyűjtött össze a Smer az előrehozott választást célzó népszavazás kiírásért

2021. április 23. - 18:04 | Belföld

A Smer-SD összesen 300 000 aláírást gyűjtött össze az előrehozott választást célzó népszavazás kiírásért. Ezt Robert Fico pártelnök jelentette be a pénteki sajtótájékoztatóján.

300 ezer aláírást gyűjtött össze a Smer az előrehozott választást célzó népszavazás kiírásért
Fotó: TASR

Mivel a népszavazási kezdeményezésbe más szubjektumok is bekapcsolódtak, a végleges adat csak hétfőn lesz ismert. Fico feltételezi, hogy összesen körülbelül 500 000 aláírást sikerült összegyűjteni. Leszögezte, hogy a Smer-SD mindent elkövet annak érdekében, hogy a népszavazás sikeres legyen. Hozzátette: az aláírásgyűjtés szerdán zárult le.

Fico szerint a népszavazásra, amely többek között arról fog szólni, hogy "az emberek milyen Szlovákiát akarnak", szeptemberben kerülhet sor. Ha a referendum sikeres lesz, és sor kerül az előrehozott választásokra, az emberek eldönthetik majd, hogy olyan politikusokat akarnak, akik külföldi utasításokat követnek, vagy pedig egy szuverén országban élnének inkább.

A petíciós bizottság február elején tette közzé a petíciós íveket a Smer-SD, a Hlas-SD és a parlamenten kívüli SNS pártokhoz köthető népszavazási kezdeményezés keretében. A Hlas-SD tagjai korábban arról tájékoztattak, hogy 285 000 aláírást sikerült összegyűjteniük.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező pártok szerint nem politikai, hanem polgári kezdeményezésről van szó. A petíciót a Szakszervezetek Országos Konföderációja (KOZ) is támogatja. Azt a kérdést szeretnék népszavazásra bocsátani, hogy a lakosság egyetért-e a kormányzati ciklus lerövidítésével. Az előrehozott parlamenti választásra a népszavazás eredményének kihirdetése után, legkésőbb 180 napon belül kerülne sor. Egy népszavazás kihirdetéséhez legalább 350 ezer állampolgár támogató aláírására van szükség.


(TASR)