300 ezer eurós évi támogatásra számíthat a Csemadok, ha elfogadják a róla szóló törvényt

2021. október 11. - 16:59 | Belföld

Képviselői javaslatként került a parlament elé az úgynevezett Lex Csemadok, amely rendszeres állami támogatást biztosítana a kulturális szövetségnek. A támogatást a kulturális minisztérium folyósítaná évente, a Csemadok kérvénye alapján.

300 ezer eurós évi támogatásra számíthat a Csemadok, ha elfogadják a róla szóló törvényt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ha a parlament is elfogadja, akkor jövő évtől évi 300 ezer eurós támogatást kaphat a Csemadok a kulturális minisztériumtól, amelyet a tevékenységére fordíthat. A támogatást a kulturális minisztérium egy kérvény alapján folyósítja majd, amelyet a szervezetnek minden évben január 31-ig kell benyújtani. A támogatást egy összegben, a kérvény benyújtását követő hónap végéig meg kell kapnia a számlájára.

A jogszabály szerint a támogatás a szervezet tevékenységének finanszírozására fordítható, majd szinte szóról szóra átveszi a Csemadok tevékenységének a leírását a szervezet alapszabályából.

A törvénytervezetet Gyimesi György (OĽaNO) egyéni képviselői javaslatként terjesztette elő, ezért nem is volt tárcaközi egyeztetésen. Bárdos Gyulával, a Csemadok elnökével azonban a Paraméter információi szerint Gyimesi egyeztetett a törvény benyújtása előtt. A törvény várható beterjesztését Gyimesi már augusztus végén jelezte, amikor Igor Matovič pénzügyminiszterrel együtt tárgyalt a kulturális minisztériumban.

Az előterjesztő a jogszabály indoklásában megemlíti, hogy a Csemadoknak 53 ezer tagja és több mint 400 alapszervezete van. A jogszabály tárgyalását várhatóan az október 19-én kezdődő ülésén kezdi meg a parlament, és a november végén kezdődő ülésén fogadhatja el.

- lpj -