300 ezer eurót fizethetett a zsaruvezetőknek egy vállalkozó, hogy a saját cégénél tartsanak razziát!

2021. május 17. - 13:18 | Belföld

A NAKA pénzügyi részlegének korábbi vezetője, Bernard Slobodník, aki a rendőrségen belül kialakult állítólagos bűnszervezet egyik tagja volt, de már együttműködik a hatóságokkal, az egyik vallomásában csiripelt egy különös rendőrségi akcióról, amelyért vezető beosztású rendőrök 300 ezer eurót kaphattak.

300 ezer eurót fizethetett a zsaruvezetőknek egy vállalkozó, hogy a saját cégénél tartsanak razziát!
A 2017-es rendőrségi akció során készült felvétel - Aktuality.sk

2017 júniusának végén 210 rendőr részvételével indult meg a NAKA egyik legkiterjedtebb akciója, mely a Doktor fedőnevet kapta, és üzemanyagokkal való üzleteléssel kapcsolatos adócsalást érinthetett. Legfőbb célpontja a Benzinol Slovakia nevű cég vezetője, Martin Čepel volt. Az Aktuality.sk korábban írt róla, hogy a nyomozásnak négy év elteltével sincs gyanúsítottja.

Slobodník vallomása ebben a káoszban hivatott egy cseppet rendet teremteni. Azt állítja, hogy közvetett módon jutott olyan információhoz, mely szerint éppen Čepel volt az, aki megrendelte a rendőrségi akciót, mégpedig abból a célból, hogy megszabaduljon üzlettársától, Pavol Hojčkától.

Slobodníkot meglepte, milyen gyorsan előkészítette a NAKA a Doktor nevű razziát. Miután az akció lezajlott, állítása szerint találkozott Ľudovít Makóval, aki akkoriban a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának igazgatója volt (ma ugyancsak együttműködik a rendőrséggel), aki állítólag elmondta neki, hogy az akciót Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének igazgatója rendelte meg, hogy segítsen Čepelnek a fent említett cél elérésében. Az volt a terv, hogy a rendőrség által feltárt információk által megszabadulhat Hojčkától, Makó szerint pedig Krajmerezért 300 ezer eurót kapott.

Beszélt arról is, hogy az említett akcióval nála senki sem járt. Azt a NAKA pénzügyi egységének pozsonyi vezetője, Marián Kučerka kezdeményezte. "Kučerka azt mondt, hogy az információknak köszönhetően sikerült összehozni ezt a gyors akciót, amellyel jópontot szereznek, mivel több milliós is lehet az okozott kár" - mesélte Slobodník.

Kučerka jelenleg a legszigorúbb kollúziós fogságban ül ötödik hónapja, körülbelül egy hónapja azonban kórházba került. Kilenc napot töltött ott, majd elkezdett együttműködni a rendőrökkel.

Martin Čepel ügyvédje, Eva Mišíková kétségbe vonja Slobodník szavainak hitelességét. Mišíková 40 éven keresztül dolgozott ügyészként, és a szervezett bűnözés elleni küzdelem egyik élharcosaként ismert. Čepel ügyén az ő ügyvédi irodájában dolgozik Marek Gajdoš ismert exrendőr is. Ő ugyancsak találgatásnak tartja Slobodník verzióját, és állítja, a rendőrségi akció a mai napig nagy gondokat okoz kliensüknek.

Ugyanakkor az igaz, hogy Čepel konfliktusba keveredett a Benzinolbeli üzlettársával, Hojčkával, akit 2017 elején különös körülmények között szorított ki a közös cégeikből. Ez néhány hónappal a rendőrségi razzia előtt történt. Hojčka később beperelte Čepelt.

Slobodník verziója ugyanakkor az Aktuality.sk szerint nem az egyetlen a rendőrségi feljegyzések között. Ez pedig arról szól, hogy az akciót bosszúból rendelték meg Čepel ellen üzleti partnerei, bizonyos ellentmondásos hátterű vállalkozók, Peter Leškovský és társai, akik ezért 250 ezer eurót fizettek.

A megrendelést egy Smižany-i vállalkozón és Róbert Krajmer egyik hozzátartozóján keresztül juttatták el a NAKA-ig. Čepel és Leškovský több kétes üzletben vett részt együtt, ezel közül többel foglalkozott a Hospodárske noviny is. Később azonban elváltak útjaik, de nem éppen barátságosan.

(Aktuality.sk)