300 km/órás sebességű vonatok zakatolhatnak Pozsony és Budapest között

2019. május 21. - 17:17 | Belföld

A visegrádi négyek (V4) tagországainak képviselői keddi, pozsonyi találkozójukon aláírtak egy nyilatkozatot arról, hogy közösen fognak fellépni a gyorsvasút építésével összefüggésben, amely néhány év múlva összekötné Budapestet, Pozsonyt, Prágát és Varsót. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány előkészítése folyik.

300 km/órás sebességű vonatok zakatolhatnak Pozsony és Budapest között
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Érsek Árpád hidas közlekedésügyi miniszter elmondása szerint egy teljesen új pályát fognak kiépíteni, amelyen a vonatok 300 kilométer/óra körüli sebességgel közlekednek majd. Hozzátette: a gyorsvasút felveheti a versenyt a légi közlekedéssel is, főleg annak köszönhetően, hogy a repülőterektől eltérően a vasútállomások a városközpontokban találhatók. Érsek az építkezés ütemtervét nem konkretizálta, mondván, egyelőre még a projekt megvalósításának technikai részleteiben sem állapodtak meg. Az építkezést részben uniós támogatásból valósítanák meg.

A partnerek beszéltek a 2021-2028-as időszakban kiosztásra kerülő uniós támogatásokról is. „Nem engedhetjük, hogy csökkentsék a támogatásokat. A gazdasági ágazatok fejlődése szempontjából elengedhetetlen az infrastruktúrafejlesztés. Rendkívül fontos, hogy az EU sikeres gazdasági vívmányai, mint például a kohéziós politika, továbbra is érvényben maradjanak” – jelentette ki Schanda Tamás, az uniós fejlesztésekért felelős magyarországi államtitkár.

A közép-európai fejlesztésekkel összefüggésben az uniós támogatások jelentőségét hangsúlyozta Vladimír Kremlík, az új cseh közlekedésügyi miniszter és Andrzej Adamczyk, Lengyelország infrastruktúráért felelős minisztere is. A V4 politikusai tárgyaltak annak lehetőségeiről is, hogyan működhetnének együtt a be nem fizetett autópálya-díjak határon átnyúló behajtása terén.

TASR

Címkék: Érsek Árpád, V4-ek