300-ról 150 euróra csökkentik a sztrádán bliccelők bírságát

Eddig 300 eurós bírságra számíthattak azok, akik sztrádajegy nélkül használták a szlovákiai autópályákat, azonban az erre vonatkozó pénzbírság összegét most 150 euróra csökkentik - jelentette be Roman Brecely közlekedésügyi miniszter. Aki 15 napon belül fizet, annak "csak" 100 eurós bírságot kell befizetnie.

300-ról 150 euróra csökkentik a sztrádán bliccelők bírságát
Fotó: TASR - illusztráció

A minisztérium gyorsított eljárásban szeretné elfogadtatni a parlamenttel a törvénymódosítást, amely tervük szerint már júniusbn hatályba lépne.

Roman Brecely szerint a 300 eurós bírság rendkívül magas, a környező országokban sehol nem kell ennyit fizetni a bliccelésért. A miniszter úgy véli, hogy a vonatkozó "egészséges" bírság az éves sztrádajegy (50 euró) háromszorosával egyenlő, ezért javasolja a 150 eurós összeget.

"A január 1-étől működő elektronikus rendszer szerint eddig 100 ezer hazai, és 150 ezer külföldi bliccelő használta a szlovákiai autópályákat. Ez azt jelenti, hogy van durván 20 millió eurónk, amit behajthatnánk. A rendszer, amely működik, és a sztrádán közlekedő autók rendszámának 95-97 százalékát felismeri, egyszerűen nem volt igazságosan beállítva. A szlovákiai pénztárcáknak óriási büntetés a 300 euró. Ráadásul ha valaki az egyik nap bliccelt, az a másik nap újabb 300 eurós bírságra számíthat a régi rendszer szerint, ha nem vált sztrádajegyet" - mondja a közlekedésügyi miniszter.

A tárca tájékoztatása szerint a járási hivatalok csak a tervezett törvénymódosítás után, vagyis júniusban fogják postázni az eddig kiszabott bírságokat.

(para/noviny)