31 évesen előbb kapott oltásra időpontot, mint 61 éves édesanyja

2021. május 3. - 13:37 | Régió

Az egészségbiztosítójuk mindkettejüket krónikus betegnek titulálta, de van itt egy kis bibi.

31 évesen előbb kapott oltásra időpontot, mint 61 éves édesanyja
Illusztráció (Fotó: TASR)

A 31 éves Martin a Denník N-nek számolt be a történtekről, melyre az Egészségügyi Információs Központ (NCZI) pofonegyszerű magyarázatot talált.

"Ha bejelölte volna Pozsonyt, biztosan kap időpontot" - jegyezte meg az NCZI szóvivője, Veronika Bauch.

Martint és édesanyját is egyébként krónikus betegnek minősítette a biztosítója, de míg édesanyja gyógyszereket szed, addig Martin magát nem tekinti betegnek. Elmondta, született véralvadási problémája van, de nincs szüksége gyógykezelésre, sem gyógyszerekre emiatt.

Édesanyja számára valóban nem jelölte be oltási helyszínként Pozsonyt, ellenben négy másik várost is, Galántát, Nagyszombatot, Galgócot és Pöstyént. Éppen emiatt abszurdnak tartja, hogy az egyik megyében (Pozsonyban) fiatalokat oltanak, míg a szomszédos megyében nincsenek beoltva még a rizikós csoportok sem.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmagyarázta, hogy általánosságban véve érvényes, hogy kor szerint hívják be oltásra az embereket, illetve elsőbbséget élveznek a krónikus betegségben szenvedők a betegségük típusa szerint. Ha viszont ilyen helyzet előáll különböző oltóközpontokban, az szerinteabból eredeztethető, hogy más a bejelentkezettek csoportja, amelyből az egyes oltóközpontok merítenek.

(Denník N)