32 millióból újítottak volna fel vasúti kocsikat az elfeledett déli vonalon, de jött a válság

2022. május 9. - 16:02 | Régió

Vasúti kocsik felújítását tervezték a Losoncot, Füleket, Tornalját, Pelsőcöt, Rozsnyót és Szepsit is érintő déli vasútvonalon, csakhogy az árak emelkedni kezdtek, a pályázat nyertese pedig képtelen tartani magát a korábban tett ajánlathoz.

32 millióból újítottak volna fel vasúti kocsikat az elfeledett déli vonalon, de jött a válság
Fotó: TASR - illusztráció

A Pozsony és Kassa közötti déli vasútvonal paraméterei korántsem emlékeztetnek a Zsolnán keresztül húzódóra. A vágányok katasztrofális állapotban vannak, és a 160 kilométeres sebesség helyett legfeljebb százzal közlekednek a vonatok a dél-szlovákiai vonalon, emellett pedig a szerelvények a kényelem szempontjából sem ideálisak.

A tervek szerint a Zólyom-Kassa szakaszon 32,4 millió euróból modernizáltak volna 30 vasúti kocsit uniós támogatásból. A pályázatot azonban múlt héten törölték, a nyertes, a ŽOS Trnava ugyanis váratlanul elállt a szerződéstől. Ennek oka a magas árak az anyagért és a munkáért cserébe, amellyel az ajánlat meghatározásakor még nem számoltak – mutatott rá a Hospodárske noviny.

A vasúti kocsik felújítását a régi uniós támogatásokból akarták finanszírozni. Ezeket jövő év végéig lehet kimeríteni. Az összes vagon átadásának határideje 2023. november 30. volt.


(HNonline.sk)