33 millió euró van arra, hogy Nyárasdtól Ekecsen át egészen Érsekújvárig nagyobb biztonságban legyünk

2020. június 8. - 15:13 | Régió

Az árvízvédelemnek a Kis-Duna alsó szakaszán hozzá kell járulnia az árvizek kockázatának és az éghajlatváltozás negatív következményeinek csökkentéséhez.

33 millió euró van arra, hogy Nyárasdtól Ekecsen át egészen Érsekújvárig nagyobb biztonságban legyünk
wikipédia

A környezetvédelmi minisztérium 33,8 millió eurót bocsátott a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) rendelkezésére, amit még Sólymos László korábbi környezetvédelmi miniszter hagyott jóvá. A vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást a környezetvédelmi operatív programból finanszírozzák.

A projekt megvalósítása az alábbi helyszínen történik: Gúta, Kamocsa, Érsekújvár, Ekecs és Nyárasd.

Az SVP szóvivője, Marián Bocák elmondta, ennek a területnek a sajátosságai közé tartoznak a vonatkozó területet érintő időszakos áradások, ami annak köszönhető, hogy a Kis-Dunába torkolló Vág folyónál, és ennek következtében aztán a Tőkési ágnál is gyakran megemelkedik a vízszint.

A jelzett településeken rendbe kell hozni a gátrendszereket és meg kell erősíteni a töltéseket.

Az európai jelentőségű madárvédelmi területek egyikét sem érinti közvetlenül az építkezés, közölte Bocák. A projekt célja az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok, például az erózió, a tüzek, a viharok és aszály okozta károk megelőzése, valamint a figyelemfelkeltés, a védekezés, a katasztrófakezelési rendszerek és infrastruktúrák fejlesztése.

TASR