333 eurót ad a kormány a rászoruló családokban élő gyerekeknek még a nyár előtt

2021. május 12. - 15:09 | Belföld

Mintegy 45 ezer gyermek kaphat egyszeri, 333 eurós támogatást az államtól, jelentette be a kormányülés után Eduard Heger miniszterelnök. Milan Krajniak szociális ügyi miniszter szerint ez az összeg még a nyár előtt eljut a részorulókhoz. Ősszel további több százezer, kicsit jobb anyagi helyzetben élő gyermek is támogatásra számíthat.

333 eurót ad a kormány a rászoruló családokban élő gyerekeknek még a nyár előtt
Fotó: TASR

A járványhelyzet enyhítését célzó egyszeri támogatást hagyott jóvá a kormány a rossz anyagi körülmények közt élő gyerekeknek. „A kormánykoalíció számára fontos a családok támogatása, ezekben a nehéz időkben támogatni akarjuk azokat, akik a legjobban rászorulnak” – jelentetet be Eduard Heger miniszterelnök a viszonylag nagy összegű támogatást. –

Ezért döntöttünk úgy, hogy 333 euróval támogatunk minden gyereket a szükséghelyzetben lévő családokban.”

45 600 gyermeket még a nyár előtt támogatnak

Első körben, még a nyár előtt azok a családok kaphatják meg ezt a támogatást, akik anyagi szükséghelyzetben vannak. „Ehhez elég egy kormányrendelet, így még a nyár előtt ki tudjuk ezt fizetni, 45693 gyerek ezt még a nyár előtt megkapja – jelentette ki Milan Krajniak szociális ügyi miniszter. –

A többiek ősszel, a családjuk anyagi helyzetétől függően kapják meg.”

Ennek részleteit még nem árulta el a miniszter, ehhez még törvényt is kell módosítani. A

Ősszel további 350 ezer gyerek kaphat támogatást

A kormány még a létminimum 1,5-szöröse és a 2-szerese alatt élő családokat is segíteni akarja.

Az első csoportban mintegy 147 ezer gyerek, a másodikba pedig több mint 203 ezer gyerek tartozik,

így a következő hónapokban csaknem 400 ezer gyerek kap majd valamilyen összegű anyagi támogatást. Ennek az utóbbi két csoportnak a támogatásához azonban még törvényt kell módosítani.

Az ellenzék 300 eurós javaslata elvetve

A koalíció azt is megerősítette, hogy nem támogatja azt az ellenzéki javaslatot, amely minden gyereknek - családja anyagi helyzetétől függetlenül - 300 eurós egyszeri támogatást ígér. A kormány feltehetően azért döntött ilyen hirtelen a saját támogatási javaslatáról, mert a Sme rodina képviselői arról beszéltek, hogy hajlandóak az ellenzéki javaslat megszavazására, a voksolás pedig már ma lesz a parlamentben. Ezzel azonban a Sme rodina megszegte volna a koalíciós szerződést.

- lpj -