337 ezer eurót kap modernizációra az egyik dunaszerdahelyi ovi

2018. június 6. - 15:47 | Régió

A Bethlen Gábor Alap felvidéki óvodafejlesztésre kiírt pályázatán keresztül jutott 108 millió forintot (kb. 337 ezer eurós) kitevő, vissza nem térítendő támogatáshoz az Október utcai óvoda Dunaszerdahelyen.

337 ezer eurót kap modernizációra az egyik dunaszerdahelyi ovi
Fotók: Paraméter

Erről tárgyalt rendkívüli ülésén a dunaszerdahelyi önkormányzat. A támogatás odaítélésének tudomásul vétele mellett az önkormányzatnak ki kell állítania egy váltót ugyanilyen értékben, melyt a magyarországi szervezet akkor válthat be, ha Dunaszerdahely nem teljesíti a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeit. Ez a váltó a támogatással való elszámolás után még 120 napig érvényben marad.

Végezetül jelzálogot helyeznek az összeg fele, 54 millió forint értékben a városi művelődési központ épületére 10 évre – ez az az időszak, mely alatt a támogatás fejében mindenképpen működtetni kell a magyar tannyelvű óvodát, amely a támogatást kapta.

Az említett összegből izolálják az óvoda egyes épületeinek, pavilonjainak és összekötő folyosójának lapos tetejét, amely az utóbbi időben többször beázott, elvégzik a falak hőszigetelését, aminek hiánya mostanáig jelentősen növelte a fűtésre fordított kiadásokat, továbbá modernizálják a fűtőrendszert is, kazánt cserélnek, átépítik a külső korlátokat, a kanalizáció, kicserélik a villámhárítókat, a földelést, végezetül elvégzik a szükséges festést. Az épület modernizációjával és átépítésével együtt 20-24 fős kapacitásbővítésre is sor kerül.

Az Október utcai óvoda 1972 óta, tehát 46 éve működik Dunaszerdahelyen, jelenleg 72 gyermek látogatja.

(SzT)