34 gyermek halt éhen egy szudáni ENSZ-segélyközpontban

2015. szeptember 22. - 07:07 | Külföld

Az ENSZ a dél-szudáni fegyveres konfliktus elől elmenekült mintegy 112 ezer embernek nyújt menedéket a központban. Az országban negyedmillió gyerek súlyosan alultáplált, de még a segélyközpontban is olyan súlyos a helyzet, hogy egy hét alatt 34 öt év alatti gyermek halt bele az alultápláltságba.

Meghalt 34 kisgyerek alultápláltság miatt egy, az ENSZ által működtetett civil segélyközpontban Dél-Szudánban szeptember első hetében. A gyerekek még ötévesek sem voltak - közölte New Yorkban hétfőn a világszervezet egyik szóvivője.

Stephane Dujarric tájékoztatása szerint a halálesetek a dél-szudáni Bentiu városban lévő ENSZ-létesítményben történtek.

Az ENSZ a dél-szudáni fegyveres konfliktus elől elmenekült mintegy 112 ezer embernek nyújt ott menedéket.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának adatai szerint Dél-Szudánban mintegy negyedmillió gyerek súlyosan alultáplált. Az ENSZ gyermekalapja (UNICEF) és világélelmezései programja (WFP) a közelmúltban közös, jövő májusig tartó élelmezési programot indított, hogy partnerszervezeteivel együtt kétmilliónál több gyereknek, várandós és fiatal anyának nyújtson segítséget.

Az év eleje óta mintegy 60 ezer helyi lakos hagyta el az öt éve függetlenné vált Dél-Szudánt, többségük az "anyaországba", északra menekült. 2013 decembere, a fegyveres viszály kirobbanása óta összességében mintegy 555 ezer ember menekült el Dél-Szudánból. 1,5 millió ember az országban maradt ugyan, de kénytelen volt elhagyni otthonát.

Az ENSZ már júniusban megkongatta a vészharangot amiatt, hogy 250 ezer dél-szudáni gyerek éhezik a térségben dúló harcok miatt.

Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Két évre rá súlyos erőszakba torkoltak a Slava Kiir elnökhöz hű katonák és a Riek Machar volt alelnök hívei közötti törzsi ellentétek. Az etnikai alapú konfliktus azóta országossá terebélyesedett, és eddig mintegy tízezer halálos áldozata van.

(MTI)

Címkék: éhezés