A 35 évnél fiatalabbak harmadának nincs véleménye az 1968-as megszállásról

2022. augusztus 19. - 18:22 | Kultúra

A 35 évnél fiatalabbak harmadának nincs véleménye Csehszlovákia 1968-as megszállásáról – derült ki a Focus ügynökség felméréséből, melyet a Globsec társaság számára végzett április 27-e és május 10-e között 3013 megkérdezett bevonásával.

A 35 évnél fiatalabbak harmadának nincs véleménye az 1968-as megszállásról

A felmérés igazolta, hogy a lakosságnak hiányosak a történelmi ismeretei. Arra a kérdésre, mit gondolnak Csehszlovákia 1968-as lerohanásáról és az azt követő bő 20 éves orosz megszállásról, a válaszadók 14 százaléka válaszolta, hogy pozitívan tekint a bevonulásra és a normalizációra. A megkérdezettek 20 százaléka semmilyen választ nem tudott adni erre a kérdésre. 66 százalékuk elítéli a 68-as bevonulást és a megszállást.

Katarína Klingová, a Globsec elemzője kijelentette, a Varsói Szerződés csapatainak bevonulása hagyományosan a legnegatívabb történelmi esemény a lakosság szemében, az IVO 2018-as kutatása során a népesség 61 százaléka ítélte el.

A mostani kutatás azt igazolta, hogy a fiatalabb korosztályok történelmi ismeretei hiányosabbak. Míg a 65 év felettiek 78 százaléka egyértelműen negatívan tekint a megszállásra, a 25 és 34 éves korosztálynak csak az 55 százaléka. Az ebbe a generációba tartozók közül sokan egyáltalán nem tudják, mit gondoljanak 1968-ról.

„A fiatalabb generációk hiányos ismeretei a kulcsfontosságú történelmi eseményekkel kapcsolatban kiszolgáltatottabbá teszik őket azoknak a közszereplőknek, akik szándékosan félremagyarázzák a történelmi eseményeket, álhíreket terjesztenek és a társadalom megosztására törekednek” – figyelmeztetett Klingová. Szerinte ez az állapot az oktatás minőségét is tükrözi.

Azzal egyébként a megkérdezettek 63 százaléka is egyetértett, hogy nem elég színvonalas az oktatás, és a jelenlegi módszerek nem felelnek meg a 21. századi kihívásoknak.

A felmérés arra is rávilágított, hogy történelmi kérdésekben a férfiak valamivel tájékozottabbak, mint a nők. A 68-as események megítélése kapcsán a nők 25 százaléka válaszolta azt, hogy „nem tudom”, a férfiaknak csak a 15 százaléka.

A különbségek kerületenként is kirajzolódnak. Bár minden kerületben döntő többségben vannak azok, akik negatívan tekintenek a szovjet bevonulásra, a Pozsonyi kerületben az arányuk 74 százalék, de például az Eperjesi és a Besztercebányai kerületben csak 61 százalék. Hasonló különbségek mutatkoztak a „nem tudom” válaszoknál is.

TASR

Címkék: felmérés, 1968