35 évvel a katasztrófa után megint elkezdett fokozódni a maghasadás a leállított csernobili atomerőműben

2021. május 12. - 15:15 | Külföld

Szokatlanul magas neutronszintet mértek ukrán kutatók a közelmúltban a csernobili atomerőmű egyik megközelíthetetlen alagsori szobájában – – írja a 24.hu az IFLScience nyomán.

35 évvel a katasztrófa után megint elkezdett fokozódni a maghasadás a leállított csernobili atomerőműben
Fotó: TASR/AP

35 évvel a katasztrófa után tehát ismét elkezdett fokozódni a maghasadás a leállított csernobili atomerőműben.

Az évek során a sugárzás nagyjából stabil maradt, a szakértők ugyanakkor számítottak rá, hogy az esőket követően a neuronszint ismét csúcsosodni fog, ami nukleáris reakcióra utal. Bár a katasztrófa után nem sokkal beborították a reaktorcsarnokot, az esővíz mégis beszivárgott a problémás területre. A víz lassítja a neutronokat, és növeli az ütközés, illetve hasadás esélyét az urán atommagjainál.

2016-ban egy új szarkofágot telepítettek az atomerőmű romjaira.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozza a folyamatot, de lehetséges, hogy ezúttal a száradás segíti a maghasadást. Az egyik lehetséges megoldás, hogy egy robottal lyukakat fúrnak a radioaktív anyagba, azokba pedig bórból készült rudakat engednek. A reaktorokban ilyeneket használnak szabályzórúdként.

A jelenség ugyan problémát okoz, és folytatni kell a monitorozását, de nem kell attól tartani, hogy az 1986-oshoz hasonló katasztrófa fenyeget.

VIA24.hu