A 35. héten vizsgált összes szennyvízmintában azonosították a koronavírust

2021. szeptember 9. - 18:52 | Belföld

A 35. héten elemzett összes szennyvízmintában azonosították a koronavírust. Trencsén megyében nagymértékű növekedést regisztráltak a közegészségügyi szakemberek. Pozsony és Eperjes megyében is növekedett az érték – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

A 35. héten vizsgált összes szennyvízmintában azonosították a koronavírust
Ján Mikas (TASR)

„A szennyvízben jelenlévő vírusmennyiségből előre jelezhető a járványhelyzet alakulása. Az RNS-vírus jelenlétét minden mintában kimutatták. A 35. héten vett néhány mintát még vizsgálnak" - mondta Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Mikas hozzátette, Zsolna megyében enyhén emelkedett a víruskoncentráció, Kassa megyében a csökkenés ellenére még mindig magasak az értékek. Nagyszombat megyében csökkenést regisztráltak.

Szeptember 6-tól összesen 162 mintát vettek a regionális közegészségügyi hivatalok, ezek közül 141, azaz 87,04 százalék volt pozitív, vagy mutatott határértéket.

Az ÚVZ tájékoztatása szerint a szennyvíz vizsgálata hatékony módja a járványhelyzet elemzésének. „Továbbra is érvényes, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok elsősorban járványügyi vizsgálatokkal – kontaktkutatással és célzott PCR-teszteléssel – azonosítják a járványgócokat" - tájékoztatott az országos tiszti főorvos.

TASR