3,5 millió eurós humanitárius segélyt kap Bosznia-Hercegovina az EU-tól a menekültek megsegjtésére

2021. január 6. - 08:46 | Külföld

Az Európai Unió további 3,5 millió euró támogatást juttat Bosznia-Hercegovinának a menekültek és bevándorlók számára biztosított humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadások fedezésére - közölte az Európai Bizottság kedden.

3,5 millió eurós humanitárius segélyt kap Bosznia-Hercegovina az EU-tól a menekültek megsegjtésére
Fotó: AP/SITA

Ezen támogatással a tél beálltával megfelelő szálláshely nélkül maradó, főként az Una-Sana kantonban tartózkodó mintegy 1700 ember ellátásán akarnak segíteni.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a bevándorlók, köztük nők és gyerekek sátrakban laknak, ugyanis bezárták a boszniai Bihac város közelében lévő Lipa korábban leégett táborát.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a migránsok boszniai helyzete "teljességgel elfogadhatatlan". Szavai szerint a megfelelő téli szállás a humánus életkörülmények előfeltétele, ezért az unió segítsége a meglévő létesítmények építésére és fenntartására fókuszál a lipai tábor megépítésének befejezéséig.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos közölte, hogy az uniós hozzájárulás a legszükségesebb egészségügyi felszerelések és gyógyszerek mellett hálózsákok, télikabátok és élelmiszer beszerzését is lehetővé teszi.

A most megítélt 3,5 millió eurós finanszírozással együtt az Európai Unió immár 13,8 millió euróval támogatta Bosznia-Hercegovinát a bevándorlók és menekültek ellátásával összefüggő kiadásaiban 2018 óta.

Később az ENSZ arról számolt be, hogy több mint 2500 bevándorló él nyomorúságos körülmények között Bosznia-Hercegovinában, sokaknak olyan helyeken kell tölteniük az éjszakát, ahol a hőmérséklet fagypont alatti, illetve nincs víz, áram, mellékhelyiség, zuhanyzó vagy fűtés.

A bosznia-hercegovinai befogadóközpontokban jelenleg nagyjából hatezer ember tartózkodik. Az áttelepítési kísérletek eddig rendre kudarcot vallottak esetükben. A bevándorlókat és menekülteket az ENSZ a segélyszervezetekkel együtt élelmiszerrel, hálózsákkal és meleg ruházattal látja el.

Bár az Európai Unió humanitárius segítségnyújtást finanszíroz, egyetlen tagállam sem ajánlotta fel eddig, hogy befogadna menekülteket az országból. Túlnyomó többségük fiatal férfi; legtöbbjük Pakisztánból, Bangladesből, Afganisztánból, Algériából, Marokkóból és Irakból érkezett.

(MTI)