35 millió eurót fordítanak a háztartások környezetbarát fűtésére, már lehet pályázni

2019. október 1. - 11:37 | Belföld

A környezetvédelmi minisztérium közzétette a kazáncsere-pályázatot.

35 millió eurót fordítanak a háztartások környezetbarát fűtésére, már lehet pályázni
Fotó: Pixabay - illusztráció

A környezetvédelmi minisztérium 30 millió eurós felhívást tett közzé a Környezeti Minőségi Operatív Programból, mely keretében a háztartások környezetbarátra cserélhetik, elavult, szilárd tüzelésű kazánjukat. Az állami költségvetés forrásaival együtt 35 millió eurós összegről van szó. A jogosult kérvényezők közé a kerületi önkormányzatok, illetve a környezetvédelem terén tevékenykedő állami költségvetési és dotációs szervezetek tartoznak.

A kazáncsere hatékony rendszerének biztosítása érdekében, minél előbb ajánlatos benyújtani a kérvényeket, így az első háztartások már 2020 első félévében új kazánhoz juthatnak.

„Az elmúlt négy évben a levegővédelem visszakerült nemcsak a szaktárca, hanem a kormány érdeklődésének középpontjába is. Ennek örülök, de van még mit behoznunk. A kazáncsereprogramnak köszönhetően jövőre mintegy 10 ezer elavult fűtőrendszer lecserélését leszünk képesek támogatni”– jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

Elmondta, becslések szerint jelenleg Szlovákiában 120 ezer háztartásban használnak 30 évnél öregebb, elavult kazánt. „Meggyőződésem, hogy a következő években a programot feltétlenül folytatni kell” – tette hozzá Sólymos László.

A háztartási fűtésből származó szennyezés az egyik legnagyobb kihívás az egészséges levegő védelme szempontjából. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet és a Statisztikai Hivatal 2017-es felmérése szerint a családi házak 90 százalékában a szilárd tüzelésű kazánban fát, kisebb arányban szenet használnak fűtésre. A tűzifa esetében a háztartások gyakran nem kellőképpen kiszárított fát tüzelnek el. „A háztartások 10 százaléka nedves fával fűt, ami igencsak környezetkárosító”- jelentette ki Gabriela Fischerová, az éghajlatváltozási és levegővédelmi főosztály vezetője.

A pályázati felhívást szeptember utolsó napján tették közzé. A kérvényezőknek november végéig, az első értékelési forduló lezárása előtt kell benyújtaniuk pályázatukat, azok jóváhagyása után pedig kezdődhet a háztartásokban az első szilárd tüzelésű kazánok cseréje. Ha minden a tervek szerint megy, erre 2020 első felében kerülhet sor. Noha a pontos paramétereket a kérelmezők fogják meghatározni, a minisztérium feltételezi, hogy háztartásonként legfeljebb 3000 eurós támogatásról van szó.

„Úgy véljük, 3000 euró már fedezi egy új, környezetbarát gázkazán megvásárlásának és beszerelésének költségeit is" - mondta Matej Ovčiarka, a minisztérium környezetvédelmi programok és projektek főosztályának vezetője. Szerinte azonban a csere pontos részleteinek finomítása a kérelmezők, azaz a megyék és az állami költségvetési szervezetek feladata lesz.

A levegővédelem Szlovákiában az elmúlt három évben jelentős változásokon ment keresztül. Elsősorban a jogszabályokat korszerűsítették. A környezetvédelmi minisztérium megteremtette az alacsony kibocsátású zónák kijelölésének jogi keretét, szigorította a közepes tüzelőberendezésekre vonatkozó kibocsátási határértékeket, és intenzíven támogatja a középületek hőszigetelését, amivel növelhető az energiahatékonyság.


(para)