3,5 milliós forgalommal, 410 ezer látogatóval hasított tavaly a dunaszerdahelyi termálfürdő

2018. május 25. - 06:38 | Régió

Az előző év eredményeiről, újdonságokról és tervekről tartott sajtótájékoztatót a polgármester és a termálfürdő igazgatója.

3,5 milliós forgalommal, 410 ezer látogatóval hasított tavaly a dunaszerdahelyi termálfürdő
Fotók: Thermalpark DS

Tavaly 3,5 millió eurót tett ki a fürdő éves forgalma, ami 16,32%-kal volt magasabb az előző évinél (kb. 3 millió), még úgy is, hogy az év egy idejében beruházás, a hotel bővítése zajlott a fürdő területén, ami korlátozásokkal is járt.

A városi tulajdonú Thermalpark DS társaság által működtetett termálfürdő adózás utáni nyeresége sem csekély, 245 677 eurót tett ki. Ez ugyan kb. 110 ezer euróval alacsonyabb az előző évihez képest (357 ezer euró), ám ezt a nagyobb beruházások is eredményezték.

A haszon tíz százaléka került a cég tartalékalapjába, a fennmaradó részt pedig a korábbi években felhalmozott kumulált veszteség csökkentésére fordítják – árulta el Hájos Zoltán polgármester. Ez egyébként mintegy 1,5 millió eurót tesz ki.

A polgármester elárulta, hogy a fürdő idei nyereségét is a korábbi veszteségek kiegyenlítésére fordítják, míg a 2019-ben várható hasznot vagy annak egy részét, amiről a közgyűlés 2020-ban dönt majd, reményeik szerint osztalékként már kifizethetik a városnak, ezáltal azt egyéb városi fejlesztésekre fordíthatják.

„Nem egy kiugró gazdasági évet zártunk, de összességében el tudom mondani, hogy jó volt az évünk, és a hotel bővítésével is stabilizáltuk a termálfürdő gazdasági eredményét” – húzta alá Hájos, emlékeztetve arra, hogy ma már nem érvényes a korábbi tapasztalat, hogy a nyári szezon bevétele kiugró, míg télen tulajdonképpen nincs forgalom, és ez a hotel tavalyi bővítése is eredményezi.

A fürdő látogatószáma tavaly meghaladta a 410 ezret (egy évvel korábban 399 ezer volt), az egy szinttel megemelt hotel vendégéjszakái pedig átlagosan 2,4-ről 2,6-ra nőttek. A hotel kapacitása egyébként csaknem a háromszorosára nőtt a beruházással.

„A tavalyi eredmény is egy rekord a korábbiak sorában. Az utóbbi hat évben sikerült jelentősen növelni a bevételeinket, a legkisebb éves növekedés 8%-os volt – árulta el Somogyi Gábor, a fürdő igazgatója, majd azzal folytatta – a bevételi oldalon a legoptimistább számításainkat is sikerült túlszárnyalni. A vendégszám tekintetében pedig eljutottunk oda, hogy egyre többször kell kitennünk a teltház táblát.”

Somogyi emlékeztetett arra, hogy tavaly számos olyan alkalom volt a nyár folyamán, hogy hétközben ugyan jó idő volt, de a hétvégére elromlott, ami meglátszott a látogatók számán is. A megnövekedett látogatószám jelentős részét elmondása szerint a szállóvendégek tették ki.

„A szálloda egy új világot nyitott ki számunkra, és bevonz olyan vendégeket is, akiket eddig nem sikerült, adott esetben olyanokat, akik nem is fürödni jönnek. Átutazó üzletemberek, például a Dunaszerdahelyre települt nemzetközi vállalkozások vendégei, a Slovakiaringre érkező csapatok”

– folytatta. Kérdésünkre elmondta, hogy a szálló vendégei között legnagyobb arányban továbbra is a Dunaszerdahelyi járásból érkezők vannak, őket viszont főleg a nyári hónapokban szorosan követik a pozsonyiak, a harmadik helyen pedig a csehek.

Kifejtette, hogy a tavalyi év gazdasági eredményére rányomta bélyegét több komolyabb beruházás is. Az említett hotelbővítés mellett a belső szoftverek terén is fejlesztéseket hajtottak végre. „Átmentünk egy teljesen új platformra a vendégfogadást illetően, több dolgot automatizáltunk, kialakítottunk egy webes foglalási rendszert, továbbá a teljes gasztrorészlegünk átment egy új szoftveres megoldásra” – fogalmazott.

A vendégek részéről már észlelhető legjelentősebb újítás bizonyára a készpénzmentes fizetés bevezetése a fürdő összes partnerénél.

„Az a kis karkötő, amit mindenkinek adtunk eddig is, felvértezhető azzal a tudással, hogy a vendégek fizessenek vele. Ez óriási kényelmi tényező, hiszen a fürdő területén úgy mozoghatunk, hogy nem kell magunkkal vinni a pénzt” – szögezte le.

Ebbe bevonták a fürdő összes partnerét, tehát bent bárhol használható ez a módszer, aminek egyik előnye az is, hogy egy család esetén összekapcsolhatók a karkötők, és lényegében ugyanazt a feltöltött összeget költheti minden családtag. Az egész úgy működik, hogy belépéskor a vendég regisztrálhat egy klubkártyát, ezt tölti fel minimálisan 20 eurós összeggel, amit pedig további látogatások alkalmával is elkölthet.

A fürdő területén jelentősen megnövelték a nyugágyak mennyiségét, mindegyik mellé napernyőt is helyeztek, emellett 165-tel megnövelték az értékmegőrző szekrények számát is.

Somogyi sikeresnek nevezte az együttműködést a RegioJettel, kifejtette, hogy – összesítve az eddigieket – a májusi hónapban már elérte az 58 ezret azon látogatók száma, aki vonattal érkezett e célból a városba.

Az idei beruházásokat illetően az igazgató kifejtette, hogy az idén júliusban 45 éves fürdő legrégebbi medencéje az ősszel felújítás alá esik, közösségi teret alakítanak ki a belépőcsarnok előtt, emellett a szállodavendégek számára bővítik a parkolót.

„A jó eredményeknek köszönhetően az idei év fejlesztéseit saját forrásból szeretnénk fedezni” – árulta el.

A jövőbeli terveik között szerepel, hogy sikerüljön a több napra ideérkező vendégek számát növelni, emellett a vendégeknek a fürdőn kívüli programokat is kínálni. Ez ügyben terveik közt szerepel az együttműködés a DAC futballklubbal, és folytatódnak az egyeztetések a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetséggel is a régió bekapcsolásáról. Ennek céljából kiadtak egy térképet is, melyen 14, a régióban meglátogatható helyszínt jelöltek meg a látogatók számára. Hasonlóképp fejlődik az együttműködés Győr városával is, részben a Cultacross program keretén belül.

A nyáron kívüli hétvégékkel kapcsolatban Somogyi elmondta, arra törekednek, hogy a lehető legtöbb hétvégének saját témát szeretnének kialakítani, amivel valamilyen módon részben rákapcsolódhatnak a régió rendezvényeire, ünnepi hétvégékre vagy épp focimeccsre. Ennek részeként a jövőben várhatóan több gasztrohétvégét is rendeznek majd, speciális programokkal, különleges élményekkel.

(SzT)