35-re növekedhet a Különleges Ügyészi Hivatal ügyészeinek száma

2019. február 27. - 14:48 | Belföld

Az eddigi 30-ról 35-re nőhet a Főügyészség Különleges Ügyészi Hivatala (ÚŠP GP) ügyészeinek száma. Emellett létrejön az európai ügyészi osztály, a kormány ugyanis szerdán elfogadta a Főügyészség erre vonatkozó anyagát.

Az ÚŠP-nek jelenleg harminc tagja és két osztálya van – általános és gazdasági jellegű bűncselekmények, valamint extrémista bűncselekmények osztálya. Ezekhez csatlakozna az európai ügyészi osztály, amelynek egy főosztálya és három ügyésze lenne.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a 2017. október 12-én kiadott rendeletét, amellyel rendezi az Európai Ügyészség létrehozásához szükséges együttműködést. „Szlovákiában hivatalosan 2020-ban kezdi meg a tevékenységét, az EU pénzügyi érdekeit sértő komolyabb bűncselekmények kivizsgálását pedig az ÚŠP európai delegált ügyészei fogják felügyelni. Az Európai Ügyészség fő célja, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit az egyes tagországokon belül" – áll a Főügyészség anyagában.

Az Európai Ügyészség szerveinek létrehozása jelenleg is folyamatban van. Szlovákia főügyésze 2018. december 14-én versenyt hirdetett az európai ügyészi és európai delegált ügyészi hivatal betöltésére.

TASR