35 szlovák állampolgár kérvényezte, hogy más ország hadseregében szolgálhasson

2022. május 17. - 19:34 | Belföld

Összesen 35 olyan hivatalos kérvényt regisztrál a védelmi minisztérium, amelyekben a szlovák köztársasági elnök engedélyét kérik ahhoz, hogy más ország hadseregében szolgálhassanak – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi tárca szóvivője.

35 szlovák állampolgár kérvényezte, hogy más ország hadseregében szolgálhasson
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

„A védelmi tárca a belügyminisztériummal és a külügyminisztériummal egyeztet a benyújtott kérvényekről, és csak ezután terjeszti a dokumentumokat a köztársasági elnök elé"

- magyarázta a szóvivő.

Egyelőre nem érkezett ilyen kérvény Zuzana Čaputová államfőhöz - tájékoztatott Martin Strižinec, az elnök asszony szóvivője.

„Az államfő katonai hivatala még nem kapott hivatalos folyamodványt a védelmi minisztériumtól az ukrán hadsereghez való csatlakozásra vonatkozóan. Az államfő egyelőre nem hozott döntést ilyen engedély megadásáról"

– közölte a szóvivő.

Strižinec elmondta, átlagosan több mint 100 kérvényező fordul az elnök katonai hivatalához. Minden kérvényező pontos utasításokat kap arra vonatkozóan, hogyan kell a törvénynek megfelelően eljárni.

Nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította „mindazokat, akik részt akarnak venni Ukrajna, Európa és a világ védelmében”, hogy harcoljanak az ukránok oldalán. Az ukrán jogszabályok értelmében a külföldiek csatlakozhatnak az ukrán hadsereg védelmi egységeihez, egy külön részleget – az Ukrán Területvédelmi Egységek Nemzetközi Légióját - is létrehoztak.

TASR

Címkék: katonák