350 hársfa és 2 pihenőhely kerül a Kürti-sziget felé vezető bekötőút mellé

2021. november 8. - 23:32 | Régió

Hársfaliget kialakításába fogott bele Csallóközkürt községe. Már javában zajlanak az előkészítési munkálatok, terveik szerint november végére az összes facsemete a helyére kerül.

350 hársfa és 2 pihenőhely kerül a Kürti-sziget felé vezető bekötőút mellé
Rabay Anikó felvételei (Továbbiakért kattints!)

Két évvel ezelőtt a Csallóközkürtöt a Kürti-szigetekkel összekötő út mentén már elültettek több száz hársfát, azonban azok jelentős része nem éledt meg. „2019-ben a Kukkónia polgári társulástól kaptunk tíz facsemetét, amik mellé továbbiakat vásároltunk és önkéntesek segítségével elültettük azokat. Sajnos azonban, bár locsoltuk, szinte alig maradt meg belőlük pár darab” – kezdte Rabay Anikó polgármester.

A Kürti-szigetek felé vezető bekötőutat régebben csodaszép fák vették körül. Körülbelül 15 évvel ezelőtt viszont ki kellett vágni azokat. „Mivel veszélyessé váltak, az akkori vezetésnek nem volt más választása, mint, hogy eltávolítja a fákat. Helyükre újakat ültettek, viszont – a mi két évvel ezelőtt ültetett csemetéinkhez hasonlóan – azok nem éledtek meg. Majd a prioritások másfelé terelődtek, s erről az útszakaszról valahogy mindenki elfeledkezett” – folytatta a polgármester, aki kapott az alkalmon és élt a Nagyszombat megye által nyújtott lehetőséggel.

Pályázatuk sikeres volt, 13 805 euró támogatást nyertek el a megyétől. Ennek köszönhetően idén novemberben elkezdődhetett a „Zöldebb Csallóközkürt” nevű projektjük kivitelezése.

Első lépésként alaposan kitisztítják az érintett útszakaszt, majd kiültetik a 350 hársfát, melyet pályázati pénzből vásárolnak. Ezek mellé önerőből további csemetéket szereznek be, s terveik szerint így lesz ez minden évben. „Odafigyelünk majd az utánpótlásra. Amelyik facsemete nem éled meg, ahelyett a következő évben újat ültetünk” – jegyezte meg Rabay Anikó.

Ezúttal már nagyobb, életképesebb facsemetéket ültetnek, több esélyt adva annak, hogy életre kapjanak. Egy speciális vízellátó berendezést is kiépítenek, illetve különféle technikai eszközöket vásárolnak, melyekkel könnyebben megoldható lesz a terület folyamatos karbantartása.

A zöld liget mentén továbbá két pihenőhelyet alakítanak ki. „Egyre többen látogatják a Kürti-szigetet, ezért úgy gondoltuk, hogy padokkal kedveskedünk az arra járóknak, ahol sétálás vagy biciklizés közben meg tudnak pihenni” – mondta a polgármester.

(SzC)